Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) συμμετέχοντας στο θεσμό της “European Money Week” της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας οργάνωσε με επιτυχία στις 3 Ιουνίου 2020, τον Τρίτο Εθνικό Διαγωνισμό Γνώσεων για το Χρήμα “European Money Quiz”.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μεταξύ 72 τάξεων από 23 Γυμνάσια της χώρας μας, ιδιωτικά και δημόσια, από την Αθήνα, το Γαλαξίδι, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τη Λάρισα, τη Μυτιλήνη, τη Σίκινο, την Τρίπολη, την Χαλκίδα και τα Χανιά.

Ο Εθνικός Διαγωνισμός για το Χρήμα, αποτελεί το πρώτο σκέλος της κοινής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας και των μελών της για τον Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό των μαθητών ηλικίας 13-15 χρονών. Υπό κανονικές συνθήκες η νικήτρια τάξη θα εκπροσωπούσε το σχολείο της και την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό που είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Λόγω όμως του COVID-19,  ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΛΙΚΟ “GRANDE FINALE” την Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020,  σε ζωντανή μετάδοση σε όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει η παρουσίαση των Εθνικών Νικητών κάθε διαγωνιζόμενης χώρας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα παιχνίδι γνώσεων στα αγγλικά, στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί: μαθητές (νικητές ή όχι), γονείς, φίλοι, καθηγητές, λοιποί τρίτοι, κ.λπ. Η εν λόγω εκδήλωση θα σηματοδοτήσει το επίσημο κλείσιμο του European Money Quiz 2020.

Στόχος της ΕΕΤ, μέσω της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να καταστήσει τη χρηματοπιστωτική εκπαίδευση εφικτή ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Η ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα της ΕΕΤ για το European Money Quiz https://www.hba.gr/info/emq διαθέτει παιχνίδια γνώσεων για το Χρήμα που είναι προσβάσιμα από όλους, μαθητές, καθηγητές και γονείς.

Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων οι μαθητές και οι μαθήτριες 12-15 ετών  μαθαίνουν :

  1. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον μεικτό μισθό και το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα; Ποιες κρατήσεις αφαιρούνται συνήθως από τον μεικτό μισθό;
  2. Πώς καθορίζονται οι μισθοί;
  3. Ποιος είναι ο γενικός κανόνας που ισχύει για την πρόσληψη παιδιών και εφήβων κάτω από την ηλικία των 18 ετών για εργασία;
  4. Τι περιέχει το βιβλιάριο εργασίας που πρέπει να έχουν;
  5. Τι σημαίνει «όριο ενηλικίωσης»;
  6. Τα στοιχεία μιας σύμβασης εργασίας.
  7. Τι είναι οι φόροι; Ποιος φόρος παρακρατείται από τον μισθό;
  8. Τι είναι το συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων;
  9. Ποιος είναι ο κύριος πάροχος συντάξεων στην Ελλάδα;
  10. Τι είναι η κάρτα πληρωμών; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην πιστωτική και χρεωστική κάρτα; Kαι άλλα πολλά…