Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης Δημοτικού του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα σπήλαιο ηλικίας 2.000.000 ετών.

Λίγο μετά της 10:00 το βρεθήκαμε στην ανατολική πλαγιά του Υμηττού, στο Δήμο Παιανίας, σε υψόμετρο 510 μέτρων. Εκεί βρίσκεται το σπήλαιο της Παιανίας. Η ξενάγηση μας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης μας στο εσωτερικό του σπηλαίου.

Μαγευτήκαμε από τον εντυπωσιακό διάκοσμο, με τους καταπληκτικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες καθώς και με τις μεγάλες κολώνες που νομίζει κανείς ότι είναι πέτρινοι καταρράκτες. Η φαντασία μας κάλπαζε προσπαθώντας να σκεφτούμε με τι μοιάζουν οι υπέροχες κατασκευές της φύσης.

Μάθαμε ότι το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1928  με τυχαίο τρόπο, όταν ένα κατσικάκι έπεσε σε μία τρύπα που υπήρχε στο έδαφος. Ο βοσκός άκουσε το βέλασμα του και ανακάλυψε μία μικρή χαραμάδα στα πετρώματα του βουνού.

Πληροφορηθήκαμε, επίσης, ότι πρώτος εξερευνητής του σπηλαίου θεωρείται ο δημοσιογράφος Δ. Χατζόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη κάθοδο από την φυσική είσοδο του σπηλαίου, όπου προηγουμένως είχε πέσει ένα κατσίκι.

Τέλος, απολαύσαμε τη μαγευτική θέα των Μεσογείων.