ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

       Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Ηρακλείου «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» στις 13 Δεκεμβρίου 2019 ο 1ος Διασχολικός Αγώνας Γλώσσας και Πολιτισμού, με τη συμμετοχή μαθητών από 13 Γυμνάσια.
Οι τετραμελείς ομάδες που εκπροσώπησαν τα σχολεία τους (7 Δημόσια, 1 Πρότυπο και 5 Ιδιωτικά), είχαν την ευκαιρία, σε έναν καθαρό και δίκαιο αγώνα, να αναδείξουν τις δεξιότητές τους με τρόπο παιγνιώδη και μη ανταγωνιστικό. Πραγματοποιήθηκαν δύο προκριματικοί γύροι, κατά τους οποίους οι μαθητές επεξεργάστηκαν συνεργατικά και σε περιορισμένο χρόνο τρεις κύκλους θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας: Νεοελληνική
Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία και Πολιτισμός.

       Η επίδοση των μαθητών υπήρξε εξαιρετική, παρά το απαιτητικό επίπεδο των θεμάτων. Τα τέσσερα σχολεία που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στους δύο προκριματικούς αγώνες πέρασαν στον τελικό.

       Η τελική κατάταξη:
1. Ιδιωτικό Γυμνάσιο Αμαρουσίου «Η Ελληνική Παιδεία» με 221,5/240 μονάδες, Πρώτο Βραβείο.
2. Γυμνάσιο Φιλοθέης με 207/240 μονάδες, Δεύτερο Βραβείο.
3. Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων με 205/240 μονάδες, Τρίτο Βραβείο.
4. 1ο  Γυμνάσιο Βριλησσίων με 195,5/240 μονάδες, Έπαινος συμμετοχής στον τελικό.

Στα σχολεία που βραβεύτηκαν δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες και στους μαθητές και μαθήτριες του πρώτου βραβείου επιτραπέζια παιχνίδια γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού. Σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των υπολοίπων σχολείων δόθηκαν έπαινοι συμμετοχής.

       Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συγκροτήθηκε από 5 μέλη: τον κ. Ιωάννη Πούλιο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Λονδίνου και διδάσκοντα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Διαχείριση Πολιτισμικών Πόρων), τους φιλολόγους του Λυκείου Ηρακλείου Αττικής «Η Ελληνική Παιδεία» κ. Ευαγγελία Κουσκουλή (συντονίστρια Αρχαίων Ελληνικών) και Δημ. Πάνο, επιστημονικό συνεργάτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, (συντονιστή Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας), καθώς και δύο από τους συνοδούς καθηγητές των σχολείων που συμμετείχαν, οι οποίοι εκλέχτηκαν με κλήρωση.

        Την επιτήρηση και τη διόρθωση των γραπτών ανέλαβαν απόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και απόφοιτοι του σχολείου μας που φοιτούν σε Φιλοσοφικές Σχολές, με την επικουρία των μαθητών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου, και το συντονισμό της φιλολόγου του Λυκείου Ηρακλείου Αττικής «Η Ελληνική Παιδεία» κ. Ελισάβετ Ξυραφίδου (συντονίστριας Ιστορίας).

        Τη γραμματειακή και γενικότερη υποστήριξη του διαγωνισμού ανέλαβαν μαθητές και μαθήτριες-πρέσβεις του σχολείου, οι οποίοι επέδειξαν εξαιρετική υπευθυνότητα και συνέπεια στα καθήκοντα που ανέλαβαν, αποδεικνύοντας ότι το σχολείο πέρα από γνώσεις μπορεί και πρέπει να καλλιεργεί ποικίλες άλλες δεξιότητες!

        Τους αγώνες τίμησε με την παρουσία της η κ. Δήμητρα Μακρή, συντονίστρια του 2ου ΠΕΚΕΣ, που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του Γυμνασίου Ηρακλείου «Η Ελληνική Παιδεία», η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στους μαθητές και τους καθηγητές τους , επαίνεσε την προσπάθεια και τόνισε την αξία της Ελληνικής γλώσσας. Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής κ. Ι. Πούλιος έδωσε έμφαση στη σημασία ενός διαγωνισμού που παράλληλα μορφώνει και ψυχαγωγεί, αναδεικνύοντας την αξία του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Γλώσσας ως συνέχειας και ως πηγής έμπνευσης.
Θερμά συγχαίρουμε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές τους για την εξαιρετική παρουσία τους και κυρίως την αγάπη και εκτίμηση στην Ελληνική γλώσσα και τον Πολιτισμό μας. Η παρουσία όλων ανέδειξε τη δυνατότητα να μαθαίνουμε ψυχαγωγούμενοι και να διαγωνιζόμαστε αμιλλώμενοι!
Ετοιμαζόμαστε πλέον για τον 2ο Διασχολικό Διαγωνισμό Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού!

Η Οργανωτική Επιτροπή

Ενδεικτικά παραθέτουμε τα θέματα της τελικής φάσης του Διαγωνισμού: