Μετά από τον εξαιρετικά επιτυχημένο τελικό του Διαγωνισμού Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού των Γυμνασίων, ο οποίος πραγματοποιήθηκε κατά την 1η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού των Εκπαιδευτηρίων μας (2 Μαρτίου 2019), οι συντονιστές των Φιλολογικών μαθημάτων οργάνωσαν αντίστοιχο Διαγωνισμό για τα Λύκεια. Ο Διαγωνισμός αυτός συμπεριλάμβανε ερωτήσεις Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ορθογραφία, σημασιολογία, παραγωγή), Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (κατανόηση και απόδοση κειμένου, γλωσσικά παίγνια αρχαιοελληνικής γραμματικής), Ιστορίας και Γεωγραφίας.

Στην προκριματική φάση (που έγινε στις 10 και 12 Απριλίου στο Λύκειο Ηρακλείου και Μελισσίων αντίστοιχα) συμμετείχαν 16 συνολικά τετραμελείς ομάδες, οι οποίες συγκροτήθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές, με την πρόνοια να περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν μαθητή από κάθε τάξη. Ο τελικός πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου μεταξύ των τεσσάρων ομάδων που πρώτευσαν στους δύο προκριματικούς (δύο από κάθε σχολείο)∙ με μια αλλαγή: οι τετραμελείς ομάδες έγιναν εξαμελείς και εμπλουτίστηκαν με δύο ακόμη μέλη από το άλλο σχολείο! Έτσι, οι ομάδες απέκτησαν διασχολικό χαρακτήρα και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο το πνεύμα της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων και δεξιοτήτων – βασικός στόχος του Διαγωνισμού.

Την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα που αποτελούνταν από τους μαθητές: Κωνσταντίνο Κουμεντάκη (Γ΄ Λυκείου Ηρακλείου), Αλεξάνδρα Χαβάτζα (Β΄ Λυκείου Ηρακλείου), Ευγενία Αποστολάκη (Β΄ Λυκείου Ηρακλείου – συμμετείχε στον τελικό σε αντικατάσταση της απούσας Γεωργίας Λιανοπούλου που συμμετείχε στον προκριματικό), Ανδριάννα Τσερνετοπούλου (Α΄ Λυκείου Ηρακλείου), Σπυρίδωνα Ακριβάκη (Α΄ Λυκείου Μελισσίων) και Αλέξανδρο Μαράκη (Α΄ Λυκείου Μελισσίων). Στον τελικό η ομάδα τους συγκέντρωσε το εξαιρετικό αποτέλεσμα των 40,75 βαθμών (με μέγιστη δυνατή βαθμολογία 44)!

Συγχαίρουμε τους νικητές, όπως και όλους τους μαθητές που συμμετείχαν. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Δρ. Ιωάννη Πούλιο, Διδάσκοντα ΕΑΠ, καθώς και τις πρόθυμες και ευρυμαθέστατες κριτές μας (φιλολόγους μεταπτυχιακές φοιτήτριες της Φιλοσοφικής και αποφοίτους του σχολείου μας φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής).

Ετοιμαζόμαστε για τον επόμενο διαγωνισμό της προσεχούς χρονιάς, πλέον!