Tο πρωί της Δευτέρας 6 Μαΐου 2019, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, δέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μαθητές από όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για τους βραβευθέντες μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, οι οποίοι συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό παραγωγής βίντεο, διαρκείας έως έξι λεπτών, με θέμα τις προεπαναστατικές μορφές του Απελευθερωτικού Αγώνα του Γένους κατά την περίοδο του 1821 και συγκεκριμένα τους: Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, Αγία Φιλοθέη την Αθηναία, Ρήγα Φερραίο και Γιάννη Δασκαλογιάννη.
Το Γυμνάσιο Ηρακλείου “Η Ελληνική Παιδεία” συμμετείχε με δύο ταινίες μικρού μήκους και απέσπασε τις κάτωθι διακρίσεις:
«Ο Άγιος Κοσμάς στην Ελλάδα του σήμερα»
Γαλανόπουλος Γεώργιος, Σιδέρης Χαράλαμπος ΒΡΑΒΕΙΟ
«Αγία Φιλοθέη, η αρχόντισσα της αγάπης»
Γεωργίου Θεοδώρα, Κυριακοπούλου Ειρήνη, Κοκκίνη Πέγκυ ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ
Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε μετά από την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας, μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Ανήκει στις πολλές δράσεις που πραγματοποιούνται, αλλά και προγραμματίζονται, για τους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα το 1821.
Τους βραβευθέντες μαθητές και τους συνοδούς – καθηγητές παρουσίασε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο ο Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, παρουσία και του Γενικού Γραμματέως Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή, υποδέχθηκε τους μαθητές και τους καθηγητές τους με τον Πασχάλιο χαιρετισμό “Χριστός Ανέστη”, συνομίλησε μαζί τους για τα ενδιαφέροντα στοιχεία που αναδύθηκαν από την μελέτη των προσώπων που απασχόλησαν τον Διαγωνισμό, επαίνεσε την εξαιρετική προσπάθειά τους και ευχήθηκε να έχουν στην πορεία της ζωής τους το Φως της Αναστάσεως του Κυρίου και το φως της ιστορικής γνώσεως.
Πριν την αποχώρηση των μαθητών και των καθηγητών από το κτίριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος προσέφερε σε όλους έναν σταυρό και αναμνηστικά μαθητικά είδη με τον λογότυπο 1821-2021.
Με την Αρχιεπισκοπική ευλογία άρχισε η εκπαιδευτική εκδρομή στην ιστορική περιοχή της Σπάρτης, του Μυστρά και της Μονεμβασιάς, η οποία αποτελεί για το τρέχον σχολικό έτος και το έπαθλο της διακρίσεως τους.
Οι μαθητές, οι συνοδοί – καθηγητές τους, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαος Παπαθανασόπουλος και ο γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης μετά την άφιξή τους στην Σπάρτη επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλεως και στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού.
Την Τρίτη 7 Μαίου 2019 συνεχίσθηκε η εκπαιδευτική μαθητική εκδρομή των βραβευθέντων μαθητών στον Μυστρά και στην Μονεμβασιά. Επισκέφθηκαν το ιστορικό Δεσποτάτο του Μυστρά και ξεναγήθηκαν αρχικώς στην πάνω χώρα, στην συνοικία των παλατιών και στον Ι. Ν. Αγίας Σοφίας (14ου αι.), στον Ι.Ν. Περιβλέπτου (14ου αι.), στο μοναστηριακό συγκρότημα Βροντοχίου με τους Ι. Ναούς Αγίων Θεοδώρων και Παναγίας Οδηγητρίας, στην Ι. Μονή Παντανάσσης και τελικώς στον Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου (13ου αι.), θαυμάζοντας τις αρχιτεκτονικές μορφές τους με τις περίφημες βυζαντινές τοιχογραφίες και τα ιστορικά οικόσημα – εραλδικά σύμβολα, που μαρτυρούν την έντονη πνευματική και πολιτιστική κίνηση κατά την περίοδο της ακμής του Μυστρά.
Στην συνέχεια, τα μέλη της εκπαιδευτικής εκδρομής, είχαν την ευκαιρία της συναντήσεως με τον οικείο Ποιμενάρχη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας (κτίσμα 18ου αι.) στην Σπάρτη, ο οποίος τους υποδέχθηκε με αναστάσιμες ευχές, τους απηύθυνε λόγους παραινέσεως και επαίνου για την συμμετοχή και την διάκρισή τους στον διαγωνισμό και τους προσέφερε αναμνηστικά ενθύμια.
Η υπόλοιπη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη και στην ξενάγηση στο κάστρο της Μονεμβασιάς. Το σπίτι με την προτομή του ποιητή Γιάννη Ρίτσου και ο χώρος του Αγίου Νικολάου υπήρξε ο πρώτος σταθμός της περιήγησής τους.
Ακολούθως είδαν, στην βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Μονεμβάσιας τον φάρο καθώς και το κανόνι στην κεντρική πλατεία. Οι εμβληματικοί Ιεροί Ναοί της Παναγίας της Χρυσαφιτίσσης (αρχικό κτίσμα 11ου αι.), του Ελκομένου Χριστού (αρχικό κτίσμα 7ου αι.), της Αγίας Άννης και της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης καθώς και οι περισπούδαστες ιερές εικόνες που φυλάσσονται, με πρώτη την τίμια εικόνα της Σταυρώσεως, από τις σημαντικότερες και τις μεγαλύτερες της Παλαιολόγειας περιόδου (14ου αι.), αποτέλεσαν το κύριο ενδιαφέρον της ξεναγήσεως, ανάμεσα στους σαράντα ναούς του κάστρου, καθώς και της σπουδής της εκπαιδευτικής ομάδος.
Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, τα μέλη της εκπαιδευτικής εκδρομής επέστρεψαν στην Αθήνα, όπου και πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων των μαθητών στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, σε ζωντανή σύνδεση από την Θεσσαλονίκη, καλωσόρισε στο Υπουργείο όλους τους συντελεστές του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού και ιδιαιτέρως τους βραβευθέντες μαθητές, τους γονείς τους και τους καθηγητές τους, ευχόμενος για τις καλές επιτυχίες της ζωής τους.
Ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος έκανε την απονομή των βραβείων, μετέφερε τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου καθώς και των Μελών της Ιεράς Συνόδου και ευχήθηκε με αναστάσιμες και συγχαρητήριες ευχές, καλή μαθητική σταδιοδρομία στους μαθητές, καρποφόρα συνέχιση στην εκπαιδευτική αποστολή των καθηγητών, ενώ προσέφερε παράλληλα σε όλους αναμνηστικά δώρα.
( ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ https://www.romfea.gr )