Η ανακοίνωση δεν μας άφησε ασυγκίνητους. Ίσα ίσα άναψε τη δημιουργική μας διάθεση και τη φαντασία μας. Ναι, η ελευθερία της πατρίδας μας οφείλεται στο έργο, την προσφορά και τη θυσία πολλών. Πολλών που δεν πρόλαβαν να αγναντέψουν το ξημέρωμα του νέου ελληνικού κράτους, μα το προετοίμασαν… Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι μορφές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, του Δασκαλογιάννη στην Κρήτη και βέβαια του Ρήγα Φεραίου. Αυτές και πρότεινε για να ασχοληθούμε μαζί τους ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα “200 χρόνια από το 1821”. Καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων, για τη φετινή χρονιά προτάθηκαν προεπαναστατικές μορφές.

Έτσι κι εμείς διαλέξαμε δύο από τις μορφές αυτές: τον Άγιο Κοσμά και την Αγία Φιλοθέη. Εργαστήκαμε σε δύο ομάδες και στείλαμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας, δύο ταινίες μικρού μήκους, στους διοργανωτές. Στην πρώτη με τίτλο: “Ο Άγιος Κοσμάς στην Ελλάδα του σήμερα” θελήσαμε να αναδείξουμε τη διαχρονικότητα και επικαιρότητα των φωτισμένων διδαχών του Αγίου Κοσμά. Τα “γυρίσματα” έγιναν στο σχολείο μας και πολλοί από τους συμμαθητές μας μας βοήθησαν.

Για τη δεύτερη ταινία με τίτλο: “Αγία Φιλοθέη, η αρχόντισσα της αγάπης” μας ενέπνευσε η επίσκεψή μας στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων στο κέντρο της Αθήνας. Είναι τόσο καταπληκτικό να σκέφτεσαι ότι στους τόπους αυτούς ακριβώς έζησε μια αγία, μια προσωπικότητα τέτοιας ακτινοβολίας. Έτσι, θελήσαμε να “ζωντανέψουμε” την Αγία μέσα στον τόπο που κινήθηκε, μέσα στο Αρχοντικό της. Μετά από τις σχετικές άδειες, από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είχαμε τη χαρά να κάνουμε τα “γυρίσματα” στο σπίτι της Αγίας, αφού προσκυνήσαμε το ιερό λείψανό της στη Μητρόπολη Αθηνών.

Η γνωριμία και επαφή με τις δύο αγιασμένες μορφές της πατρίδας μας, η συνεργασία, η σύνδεση του τότε με το τώρα, άφησαν πολλά στη σκέψη μας και πλούτισαν την εμπειρία μας…

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού μας έδωσε πολλή χαρά… “Ο Άγιος Κοσμάς στην Ελλάδα του σήμερα” είναι ανάμεσα στα 5 έργα που βραβεύονται και “Η Αγία Φιλοθέη, η αρχόντισσα της αγάπης” είναι ανάμεσα στα 7 έργα που τους απονέμεται τιμητικός έπαινος! Τώρα περιμένουμε την επίσκεψη στον Μυστρά, που είναι το έπαθλο! Δοξάζουμε τον Θεό και παρακαλούμε τους Αγίους που ετοίμασαν την ελευθερία της πατρίδας μας, να μας βοηθούν να βαδίζουμε στα ίχνη τους.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ταινίες μικρού μήκους που διακρίθηκαν: “Ο Άγιος Κοσμάς στην Ελλάδα του σήμερα” και “Η Αγία Φιλοθέη, η αρχόντισσα της αγάπης”.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Ηρακλείου:
Σιδέρης Χαράλαμπος, Γαλανόπουλος Γεώργιος, Γεωργίου Θεοδώρα, Κυριακοπούλου Ειρήνη, Κοκκίνη Πέγκυ