Στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», (30/11/2018 – 02/12/2018)  συμμετείχε δωδεκαμελής ομάδα της Γ’ Γυμνασίου  των Εκπαιδευτηρίων «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ», Γυμνασίου Ηρακλείου. Το θέμα που παρουσίασαν οι μαθητές μας είναι: «Στα ίχνη των ‘τροχιών’ του CERN».

Οι μαθητές από την άνοιξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς ανέλαβαν την βιβλιογραφική εργασία με σκοπό να διερευνηθούν ερωτήματα που αφορούν τα συστατικά της ύλης, την προέλευση της καθώς και το είδος των δυνάμεων που την κρατάνε ενωμένη. Η ομάδα των μαθητών ταξίδεψε στα «άδυτα» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Στόχος τους, να γίνει κατανοητή η σύγχρονη θεωρία που περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια (Καθιερωμένο Πρότυπο) και να ενημερωθούν για τις νέες ανακαλύψεις που επιτεύχθηκαν στο μεγαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδίων. Οι μαθητές, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας φυσικού κ. Φράγκου Αναστασίας, αφιέρωσαν αρκετό χρόνο, ώστε να κατανοήσουν δυσνόητες έννοιες και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συνεδρίου.

Οι εντυπώσεις ήταν πολύ θετικές. Φυσικοί και διοργανωτές του συνεδρίου απευθύνοντας ερωτήσεις έλαβαν πλήρεις και επιστημονικά κατοχυρωμένες απαντήσεις, που αποδείκνυαν την εις βάθος κατανόηση του θέματος. Οι δε μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας, πέραν του εμπλουτισμού των γνώσεων τους,  που καλύπτουν ύλη πανεπιστημιακού επιπέδου, αποκόμισαν τις εμπειρίες Συνεδρίου που θα τους ενισχύουν στην μετέπειτα εκπαιδευτική τους πορεία.

Οι μαθητές εκφράσθηκαν αποτυπώνοντας την εμπειρία τους:

  • Ήταν απίστευτη η εμπειρία του να συμμετέχεις σε ένα Συνέδριο. Ένιωσα τόσο όμορφα όταν με ρώτησε καθηγητής και ικανοποιήθηκε από την απάντηση μου δίνοντας μου συγχαρητήρια.

  • Όταν ξεκινήσαμε ήταν τόσο δυσνόητα και μετά από τόσους μήνες τόσο κατανοητά.

  • Ακόμη κι αν αφιερώσαμε πολύ χρόνο, άξιζε τον κόπο. Να ξανασυμμετέχουμε.

  • Τόσο ωραία εμπειρία, που ως μαθητές συμμετείχαμε σε Συνέδριο.

  • Στην αρχή είχα αγχωθεί πολύ, αλλά δεν ήταν τόσο δύσκολο. Μου άρεσε πολύ η εμπειρία της συμμετοχής κι ας έχασα αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο μου.

  • Συναρπαστικό ταξίδι γνώσης αλλά και εξίσου εποικοδομητική και η συνεργασία μεταξύ μας και την καθηγήτρια μας.

Δείτε παρακάτω την συμμετοχή του σχολείο μας στο συνέδριο, που έγινε με μορφή αναρτημένης ανακοίνωσης (poster) και φωτογραφικό υλικό από την ημέρα του συνεδρίου: