Η χορωδία του Γυμνασίου – Λυκείου Ηρακλείου, συνεχίζοντας μια παράδοση δεκαετιών από επιτυχημένες εμφανίσεις στα πλαίσια των εθνικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών, παρουσίασε το έργο της στην ευρύτερη κοινότητα με τη συμμετοχή της στην 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, που έλαβε χώρα από 23 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2023 στην Καρδίτσα και το Μουζάκι.

Το Φεστιβάλ διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας με την καλλιτεχνική διεύθυνση του προέδρου της κ. Νίκου Ευθυμιάδη, διεθνή μαέστρου, κατόχου Master of Arts στη διεύθυνση συμφωνικής ορχήστρας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του υπουργείου Πολιτισμού. Στη Διεθνή Καλλιτεχνική – Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ έλαβαν μέρος κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες της μουσικής από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σερβία κ.ά, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσίασε ο κορυφαίος Αλέξης Κωστάλας.

Η χορωδία μας ερμήνευσε άψογα ένα ρεπερτόριο με θέμα: «Ελλάδα, Αγώνες για τη Λευτεριά και την Ειρήνη». Το πρώτο τραγούδι, «Η Δόξα της Ελλάδας» αναδείκνυε την ομορφιά  της Ελλάδας και το ηρωικό πνεύμα των παιδιών της που με πολλές θυσίες και αγώνες εξασφάλισαν στον τόπο αυτό την ελευθερία και την ειρήνη. Τους στίχους έγραψε η κα Μαρία Χρυσανθοπούλου, καθηγήτρια Φιλόλογος των εκπαιδευτηρίων μας, ενώ τη μουσική σύνθεση ο κ. Κωνσταντίνος Γκίκας, καθηγητής Μουσικής των εκπαιδευτηρίων μας και μαέστρος της χορωδίας. Ακολούθησε το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», γραμμένο από τον νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, που μέσα στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτύπωσε τον πόθο κάθε νέου ανθρώπου για ελευθερία. Γιατί η ελευθερία και η ειρήνη είναι «του κόσμου η πιο σωστή στιγμή». Η μελοποίηση του αποσπάσματος που ερμήνευσε η χορωδία μας, ανήκει στον κ. Κωνσταντίνο Γκίκα.

Τότε, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και τώρα και κάθε φορά που του πολέμου η φωτιά απειλεί την ειρήνη, δεν μπορεί να εφησυχάζει κανείς. Και η μήτρα της ζωής, η μάνα, δίνει τις δικές της μάχες για να κερδίσει τη ζωή. Το «Τραγούδι για την Ειρήνη», σε στίχους και μουσική Πάνου Τζαβέλα, είναι ένα από τα 11 τραγούδια που περιέχονται στο δίσκο «Τα τραγούδια της κατοχής» που κυκλοφόρησε το 1980.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ο λαός μας ήξερε να αγωνίζεται και με ένα άλλο παντοδύναμο όπλο. Έβαζε πάντοτε τους αγώνες του κάτω από τη δύναμη του Σταυρού. Με το «Τη Υπερμάχω» σωζόταν η μεγάλη και ένδοξη Πόλη του Βυζαντίου, με την ευχή της Παναγιάς πήγαιναν οι άντρες στο Μέτωπο, όταν τους καλούσε η πατρίδα. Ο λαός μας δίνει τις μάχες του με πίστη και με την προσφυγή στον Θεό. Την παρουσίασή μας έκλεισε κλιμάκιο της χορωδίας μας που ερμήνευσε το «Πάτερ Παντοκράτορ Δημιουργέ», μεγαλυνάριο σε ήχο Β’.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλα τα παιδιά της χορωδίας και της ορχήστρας για την εντατική, συστηματική και πειθαρχημένη προετοιμασία και το σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα, την κα Μαρία Χρυσανθοπούλου για την συγγραφή των στίχων του πρώτου τραγουδιού, τον κ. Κωνσταντίνο Γκίκα για τη σύνθεση της μουσικής στα δύο πρώτα κομμάτια του ρεπερτορίου, την ενορχήστρωση, τη διδασκαλία και τη διεύθυνση της χορωδίας, τους συναδέλφους συνοδούς καθηγητές κ. Αλέξανδρο Φωτόπουλο, υποδιευθυντή και κα Σοφία Γαβριήλ, τους συλλόγους διδασκόντων του Γυμνασίου και του Λυκείου Ηρακλείου, καθώς και τη διευθύντρια του Λυκείου Ηρακλείου κα Ευαγγελία Κουσκουλή για την άριστη συνεργασία, τη διευθύντρια του Γυμνασίου Ηρακλείου κα Κύνθια Πανίτσα για την έμπρακτη υποστήριξη αυτής της προσπάθειας από την πρώτη στιγμή, και το Δ.Σ των Εκπαιδευτηρίων «Η Ελληνική Παιδεία» για την εμπιστοσύνη που έδειξε σε αυτό το εγχείρημα.

Η ευχάριστη αυτή ευκαιρία περιλάμβανε κι άλλες όμορφες στιγμές για τους μαθητές μας, όπως την επίσκεψη στις Θερμοπύλες και την παρακολούθηση όλης της πορείας της ιστορικής μάχης μέσα από τρισδιάστατη παρουσίαση, τον περίπατο στο πάρκο Παυσίλυπο στην Καρδίτσα και τον γύρο της Λίμνης Πλαστήρα με το προσκύνημα στην ιστορική Μονή  Κορώνης, το πέρασμα του φράγματος και το αξέχαστο γεύμα στο Kazarma Hotel!

Ευχόμαστε από καρδιάς οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτήν την Καλλιτεχνική, Ψυχαγωγική και Επιμορφωτική ευκαιρία στη διάπλαση του ήθους τους και του χαρακτήρα τους που υπηρετεί η σχολική εκπαίδευση και να εκπροσωπήσουν τα Σχολεία μας και σε άλλα Φεστιβάλ της ελληνικής ή και ευρωπαϊκής κοινότητας!