Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Όσοι παρευρεθήκαμε στο Γυμνάσιο Αμαρουσίου…

Ταξιδέψαμε στη Θράκη του Χθες και του Σήμερα

Στόχος της εκδήλωσής μας να γίνουμε η φωνή της πολύπαθης Θράκης. «Να μάθει ο κόσμος», όπως ακούσαμε στη θεατρική μας παράσταση. Πέντε ολόκληρες ώρες κράτησε το «ταξίδι» μας στην αγαπημένη Θράκη και υπήρξε πραγματικά συναρπαστικό.

Υποδεχτήκαμε τον Μητροπολίτη Αμαρουσίου, με τα ιερά λείψανα του Αγίου Νεκταρίου και προσκυνήσαμε τον (Θρακιώτη) Άγιο Νεκτάριο και τους Αγίους 5 Νεομάρτυρες της Σαμοθράκης, ενώ η βυζαντινή χορωδία του Δημοτικού Αμαρουσίου έψαλλε την Παράκληση.

Μαθητές του Γυμνασίου και του Δημοτικού Αμαρουσίου υποδέχτηκαν στα ειδικά στημένα περίπτερα για την εκδήλωση, τόσο τον Σεβασμιώτατο και τους επίσημους προσκεκλημένους, όσο και όλους τους επισκέπτες μας.

Τα περίπτερά μας:

  1. Οι Άγιοι και τα Προσκυνήματα της Θράκης
  2. Οι Βιότοποι της Θράκης
  3. Η Φύση της Θράκης
  4. Οι δρόμοι του Μεταξιού και τα μεταξωτά προϊόντα
  5. Η Οικονομία της Θράκης χθες και σήμερα
  6. Ταξίδι στη Θράκη Ψηφιακά (Περιήγηση με Εικονική Πραγματικότητα VR)
  7. Λαογραφία – Λογοτεχνία – Εκπαίδευση- Καθημερινή Ζωή της Θράκης
  8. Αρχαία & Βυζαντινή της Θράκης
  9. Νεότερη ιστορία της Θράκης
  10. Θρακιώτικα και άλλα εδέσματα

 

 

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους διακεκριμένους Θρακιώτες ομιλητές κ. Αναστάσιο Λαυρέντζο και Θεοφάνη Μαλκίδη, οι οποίοι ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για την κατάσταση της Θράκης μας σήμερα και για τους εθνικούς και άλλους κινδύνους που ελλοχεύουν, αφήνοντας απόλυτα ικανοποιημένους τους ακροατές και συμμετέχοντες.

Την εκδήλωση ολοκλήρωσε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ετοιμασμένο από μαθητές του Δημοτικού και  Γυμνασίου Αμαρουσίου, του Λυκείου Μελισσίων, Αποφοίτων του σχολείου μουσικούς και χορευτές. Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

Θεατρική Παράσταση στηριγμένη στην πραγματική ιστορία της μιας Θρακιώτισας πρόσφυγα εκ μέρους των μαθητών του Γυμνασίου Αμαρουσίου και με συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού με τίτλο:

«Μία πρόσφυγας ιστορεί»

Μπροστά στα δραματικά γεγονότα του ξεριζωμού των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, που ζωντάνεψαν μπροστά μας μέσα από την παράσταση, κανένας δεν έμεινε ασυγκίνητος. Μικροί και μεγάλοι πήραν σπουδαία μηνύματα πατριωτισμού.

Ακολούθησε μουσική παράσταση με ορχηστρικά έργα του Χατζηδάκι, με παραδοσιακά Θρακιώτικα τραγούδια και με παρουσίαση ενός μελοποιημένου – από μαθητή του σχολείου μας έργου – του Γεωργίου Βιζυηνού. Το τελευταίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των μαθητών μας για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς Θρακιώτικους χορούς που παρουσιάστηκαν –με τη σειρά- από τη χορευτική ομάδα του Δημοτικού Αμαρουσίου, του Γυμνασίου Αμαρουσίου και του Εργαστηρίου “Τέχνης και Πολιτισμού” το οποίο πρόσφερε ένα συναρπαστικό θέαμα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση:

Όλα μάς ταξίδεψαν στη ακριτική Θράκη.

Οι αναμνήσεις πολύ δύσκολα θα σβήσουν από τη μνήμη και τις καρδιές

μικρών και μεγάλων!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης