Μια μοναδική και αξέχαστη ευκαιρία-εμπειρία είχαν 35 μαθητές των Γυμνασίων της «Ελληνικής Παιδείας» καθώς συμμετείχαν με πρωτότυπες και επιστημονικά εμπεριστατωμένες εργασίες στη μαθητική εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Φυσικής. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, στις 18-20/11/2022 στο CLUB HOTEL Λουτρακίου-Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου Αλεξάνδρειο.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου οι 35 μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων Αμαρουσίου και Ηρακλείου, με τους υπεύθυνους καθηγητές, κ. Σιακαβέλλα Νικόλαο, κ. Φράγκου Αναστασία και κ. Γιαννάτου Αικατερίνη, έχοντας μελετήσει θεωρίες και επιστημονικά πεδία αστρονομίας και αστροφυσικής κι έχοντας εκπονήσει παρουσιάσεις με πρωτοτυπία και φαντασία, κλήθηκαν να τις παρουσιάσουν σε ένα ευρύ κοινό μαθητών, καθηγητών Μέσης και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, καθώς και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι συμμετοχές μας ήταν οι εξής:

α) Παρουσίαση με θέμα: «Στην γειτονιά του Ήλιου». Παρουσίασαν οι μαθητές/τριες: Βέρροιου Μαρίνα, Ντάβου Βασιλική, Πούλιου Γεωργία, Λημνιός Κωνσταντίνος, Υπ. Καθηγητής: κ. Σιακαβέλλας Νικόλαος (Γυμνάσιο Αμαρουσίου)

β) Παρουσίαση με θέμα: «Βαρύτητα και παραμόρφωση του χωροχρόνου», από τους μαθητές/τριες Βλαχάκη Κωνσταντίνα, Γαβριελάτου Καλλιόπη, Καμπουρίδη Παναγιώτη και Υπ. Καθηγήτρια: κ. Φράγκου Αναστασία (Β΄ τάξη-Γυμνάσιο Ηρακλείου)

γ) Παρουσίαση με θέμα: «Αναζητώντας τις… μαύρες ρουφήχτρες… του Διαστήματος», από τους μαθητές Αγγελή Μάρκου Διονύση, Γαλανόπουλο Αναστάση, Ευαγγελίου Αθανάσιο, Κατέρο Ιάσονα- Κωνσταντίνο, Κυριακόπουλο Λάμπρο-Νεκτάριο, Σαλονικίδου Αναστασία και Υπ. Καθηγήτρια: κ. Φράγκου Αναστασία (Γ΄ τάξη- Γυμνάσιο Ηρακλείου)

δ) Παρουσίαση Banner με θέμα: «Η Γέννηση και Εξέλιξη του Σύμπαντος», από τους μαθητές/τριες Γογγολίδη Γιώργο, Μαργέτη Έλλη-Αικατερίνη, Ποσονίδη Βασιλική, Τσίνου Μαρία, Φαλκωνάκη Ελευθερία, Μπερβανάκη Γιώργο και Υπ. Καθηγήτρια: κ. Φράγκου Αναστασία (Β΄ τάξη-Γυμνάσιο Ηρακλείου)

ε) Εικαστική δημιουργία με θέμα: «Αυτό το Σὐμπαν… το Μέγα… το μικρό», από τις μαθήτριες Αγριμάνη Αναστασία, Αργυροπούλου Κωνσταντίνα, Βουτσιλάκου Ευαγγελία, Γιαννακοπούλου Μαρκέλλα, Θεοφιλοπούλου Γεωργία, Λαμπριανίδου Μαρία, Πηλιχού Αντωνία και Υπ. Καθηγήτριες: κ. Γιαννάτου Αικατερίνη, κ. Φράγκου Αναστασία (Γ΄ τάξη-Γυμνάσιο Ηρακλείου)

Η κάθε ομάδα έχοντας εργαστεί για περίπου δύο μήνες στο θέμα της, απέδωσε με άνεση κι επαγγελματισμό τις γνώσεις που αποκόμισε. Τα οφέλη για τους μαθητές μας πολλά, αλλά και τα σχόλια των συνέδρων καθηγητών καθώς και του κ. Πρύτανη θετικά και ενθαρρυντικά. Παράλληλα με το Συνέδριο λειτουργούσαν δράσεις με πειράματα και διάδρομος της Formula 1, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες μας συμμετείχαν κι επωφελήθηκαν πολλαπλά.

Όλες οι συμμετοχές των παιδιών μας ήταν εξαιρετικές, απέσπασε όμως το Βραβείο «Πρωτότυπης Παρουσίασης» η εικαστική δημιουργία με τίτλο «Το Σύμπαν, το μέγα…, το μικρό…»!

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο με τόσο άρτιες κι επιστημονικά εμπεριστατωμένες εισηγήσεις!

Και εις ανώτερα!!!