Οι μαθητές της Ε’ τάξης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν έναν από τους ομορφότερους ναούς της Αθήνας: τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό. Ένας θεόρατος μα και πολύ «θερμός» ναός, πλήρως αγιογραφημένος, πραγματικό κόσμημα! Εκεί λοιπόν μας καλωσόρισαν οι ιερείς της ενορίας και οι υπεύθυνοι του εκπαιδευτικού προγράμματος. Θα παρακολουθούσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, καθώς και στην τέχνη της αγιογραφίας.

Αφού εντυπωσιαστήκαμε και θαυμάσαμε τον ναό, κατευθυνθήκαμε στο Νεανικό Κέντρο, όπου μια αρχιτέκτων μας παρουσίασε με τη βοήθεια ειδικής προβολής την ιστορία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Πλουτίσαμε με πολλές ενδιαφέρουσες γνώσεις για την ναοδομία της βυζαντινής περιόδου που παραμένει αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα.

Αμέσως μετά έλαβε τη σκυτάλη ένας αγιογράφος και επιστρέψαμε στον ιερό ναό. Εκεί μας έμαθε να «διαβάζουμε» τις ιερές εικόνες και καταλάβαμε ότι δεν είναι απλές ζωγραφιές, αλλά έχουν να μας «διδάξουν» και να μας «πουν» πολλά! Τέλος, ακολούθησε το διαδραστικό κομμάτι του προγράμματος. Αφού ο αγιογράφος μας επεξήγησε τα στάδια της αγιογράφησης μιας εικόνας, φτιάξαμε φυσικά χρώματα με σκόνη, αυγό και ξύδι και ζωγραφίσαμε με αυτά την εικόνα του Χριστού, ολοκληρώνοντας έτσι το ωφέλιμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.