Ανταποκρινόμενοι στην ετήσια πρόσκληση του Οργανισμού για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας  (ΟΔΕΓ) για την εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, το Γυμνάσιο Αμαρουσίου και το Λύκειο Ηρακλείου παρουσίασαν τη δική τους συμμετοχή στα πλαίσια του γενικότερου φετινού θέματος «Φιλοσοφία και Γλώσσα».

Στην εκδήλωση παρίσταντο προσωπικότητες από τον πολιτικό και πνευματικό χώρο, πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστημίου, γλωσσολόγοι και φιλόλογοι, καθώς και πρόεδροι διαφόρων φορέων για την Ελληνική γλώσσα στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. Συμμετείχαν επτά σχολεία από την Αττική, το καθένα με το δικό του πρόγραμμα – παρουσίαση.

Το Γυμνάσιο Αμαρουσίου με μία ομάδα μαθητών και μαθητριών υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, κας Φλώρας Τζανακάκη, κας Τατιανής Γρηγορίου και κ. Παύλου Ραμπαούνη, παρουσίασε μια διαλογική εικόνα με τίτλο: «Από το Α στο Ω της ελληνικής φιλοσοφίας». Αποδεικτικός λόγος που καταδεικνύει την άρρηκτη αλληλεξαρτώμενη σχέση μεταξύ φιλοσοφίας και ελληνικής γλώσσας, που συμπληρώθηκε από τη θεαματική παρουσία και το λεκτικό πλούτο των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο η αποδοχή υπήρξε καθολική.

Το Λύκειο Ηρακλείου συμμετείχε με 13 μαθητές και μαθήτριες και τους υπεύθυνους, φιλολόγους καθηγητές τους, κα Ε. Κουσκουλή,  κα Ε. Ξυραφίδου, κ. Δ. Πάνο και κα Κ. Βασιλείου, με το θέμα «Ήθος και Φιλοσοφικός στοχασμός στην Αντιγόνη του Σοφοκλέους: Εμβληματικές φράσεις και αντιπαράθεση λόγων». Από τον ευρύ πνευματικό λειμώνα του φιλοσοφικού  και λογοτεχνικού λόγου, επιλέχθηκε η τραγωδία του Σοφοκλή, «Αντιγόνη» και από αυτή μερικά από τα πιο δυνατά διαχρονικά μηνύματα. Τα προσφέραμε στο ακροατήριο με αφήγηση, απαγγελία και δρώμενα. Κατά κοινή ομολογία, τα παιδιά μας απέδωσαν με μεγάλη επιτυχία τους ρόλους τους και απέσπασαν τα συγχαρητήρια του κοινού. Γονείς και παιδιά, έφυγαν όλοι ικανοποιημένοι, και πιο πλούσιοι στο μεγάλο κεφάλαιο «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός».