«Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…» (Ελύτης)

Την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είχαμε τη χαρά να γιορτάσουμε με τον Διασχολικό Διαγωνισμό που, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, διοργάνωσε το Γυμνάσιό μας! Η μεγάλη συμμετοχή των Σχολείων έδωσε στον Διαγωνισμό ακόμα πιο γιορτινό και χαρούμενο χαρακτήρα! Δεκαεννέα σχολεία από όλη την Αττική επισκέφθηκαν, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, με τις τετραμελείς ομάδες τους το Σχολείο μας. Μας συνέδεε όλους η ίδια αγάπη στη Γλώσσα και τον Πολιτισμό μας, η ίδια αγάπη στην πατρίδα μας! Γι’ αυτό και ήταν παιχνίδι και γιορτή να διαγωνίζεσαι σε θέματα Νέων Ελληνικών, Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού.

Οι μαθητές του Γυμνασίου μας υποδέχθηκαν τους συμμαθητές τους από όλα τα σχολεία με φιλόξενη διάθεση. Βοήθησαν με υπευθυνότητα σε όλα τα πόστα: Υποδοχή, Γραμματεία, Διεκπεραίωση του Διαγωνισμού!

Οι σχολικές ομάδες συμμετείχαν με χαρά και όμορφο συναγωνισμό!

Την έναρξη του Διαγωνισμού χαιρέτισαν σε διαδικτυακή σύνδεση ο Αναπληρωτής Διευθυντής Β΄ΔΔΕ Αθηνών, κ. Αθανάσιος Παλλαντζάς και η Διευθύντρια Γ΄ ΔΔΕ Αθηνών, κ. Δήμητρα Μακρή. Και οι δύο επήνεσαν την πρωτοβουλία των Εκπαιδευτηρίων μας να διοργανώνουν διαγωνισμό τέτοιας φύσεως μέσα σε μια τεχνοκρατούμενη κοινωνία και σημείωσαν την ανάγκη για καλλιέργεια και βαθύτερη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Επήνεσαν επίσης όλα τα σχολεία, τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του διαγωνισμού και φανέρωσαν με αυτόν τον τρόπο την αγάπη τους για την πολύτιμη κληρονομιά της Ελληνικής Γλώσσας. Διαδικτυακή σύνδεση είχαμε επίσης με τον κ. Ιωάννη Πούλιο, Επίκουρο Καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Αναπληρωτή Καθηγητή στο Centre for Heritage Management του Amrut Mody School of Management του Ahmedabad University της Ινδίας, από όπου και μας μετέφερε την αγάπη των Ινδών για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό.

Ο Διαγωνισμός εξελίχθηκε σε δύο Προκριματικούς Γύρους, τους οποίους ακολούθησε ο Τελικός. Μέχρι τέλους, όλοι οι μαθητές/μαθήτριες συμμετείχαν με την ίδια χαρά και προσπάθεια! Στα διαλείμματα, ανάμεσα στους τρεις γύρους, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία για επικοινωνία και γνωριμία, τη δυνατότητα να μάθουν τις απαντήσεις των θεμάτων, καθώς και να παρακολουθήσουν σύντομους δραματοποιημένους Μύθους του Αισώπου στα Αρχαία Ελληνικά, από μαθητές του Σχολείου μας. Είχαμε επίσης όλοι την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο των 55 ελληνικών Σχολείων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, στη Μεγάλη Βρετανία, μέσα από μια βιντεοσκοπημένη παρουσίαση της κ. Ισμήνης Χατζηγιάννη, την οποία και ευχαριστούμε.

Στο τέλος του Διαγωνισμού, έφτασε και η ώρα των αποτελεσμάτων!

Οι ομάδες που διακρίθηκαν ήταν:

 • 1ο Βραβείο: Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Κατερίνα Νικολοπούλου
 • 2ο Βραβείο: Ιδ. Γυμνάσιο Αμαρουσίου «Η Ελληνική Παιδεία», με Υπεύθυνο Καθηγητή τον κ. Παύλο Ραμπαούνη
 • 3ο Βραβείο: 2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών, με Υπεύθυνες Καθηγήτριες τις κυρίες Καλλιόπη Μαθιουδάκη και Ελευθερία Μαυρομμάτη.
 • 1ος Έπαινος: Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων «Δούκα» (Μαρούσι), με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Αλεξάνδρα Λιούλη
 • 2ος Έπαινος: 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου, με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Χριστίνα Κουτέλα.

Θερμά συγχαρητήρια ανήκουν και σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν:

 • Στο 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων, με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Χριστίνα Ανδρέου
 • Στο 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής, με Υπεύθυνες Καθηγήτριες την κ. Άννα Πανοπούλου και την κ. Ευφροσύνη Παπαδάκη
 • Στο 1ο Γυμνάσιο Ν. Φιλαδελφείας, με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Ευαγγελία Δήμου
 • Στο 3ο Γυμνάσιο Αλίμου, με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Μαρία Θεοδωροπούλου
 • Στο 4ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής, με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Κυριακή Παπαντωνίου
 • Στο 5ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, με Υπεύθυνους Καθηγητές την κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον κ. Θρασύβουλο Θεοδωρόπουλο
 • Στο 5ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, με Υπεύθυνες Καθηγήτριες την κ. Παναγιώτα Καλαντζή και την κ. Κυριακή Ψαρρού
 • Στο 5ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Μαρία Τσίκα
 • Στο 6ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Βασιλική Μανδηλά
 • Στο 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Άννα Μαρία Σιδηροπούλου
 • Στο Γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών, με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Μαρία Βρανοπούλου
 • Στο Ιδ. Γυμνάσιο Λεοντείου Σχολής Ν. Σμύρνης, με Υπευθύνους Καθηγητές την κ. Βασιλική Τόλη και τον κ. Κωνσταντίνο Χατζηαντωνίου
 • Στην Ελληνογαλλική Σχολή «Jeanne D’ Ark», με Υπεύθυνη Καθηγήτρια την κ. Παρασκευή Βίλλα
 • …καθώς και στην Ομάδα των μαθητών που εκπροσώπησαν το Σχολείο μας στον Διαγωνισμό: Μαριάνθη Κοκκίνου (Γ΄ Γυμνασίου), Σοφία Κυριαφίνη (Γ΄ Γυμνασίου), Διονύση Νικολόπουλο (Β΄ Γυμνασίου), Μαρία Μπριλλάκη (Β΄ Γυμνασίου) και Ηλία Πιτσάκη (Α΄ Γυμνασίου).

Επίσης, θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού που απαρτιζόταν από την κ. Αγγελική Καλύβα (Φιλόλογο-μέλος Δ.Σ.), την κ. Ευαγγελία Κουσκουλή (Φιλόλογο-Λυκειάρχη ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής «Η Ελληνική Παιδεία»), την κ. Ελισάβετ Ξυραφίδου (Φιλόλογο- Υποδιευθύντρια ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής «Η Ελληνική Παιδεία»), στον κ. Δημήτριο Πάνο (Φιλόλογο στο Λύκειο Ηρακλείου Αττικής «Η Ελληνική Παιδεία»), ο οποίος και προήδρευσε της Επιτροπής καθώς και στην Ομάδα των Φιλολόγων του Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής «Η Ελληνική Παιδεία», κ. Κυριακή Καρανικόλα, κ. Αλέξανδρο Φωτόπουλο, κ. Χαρίλαο Δερμάνη, κ. Θανάση Ανδρεάδη, κ. Μαρία Παπαδοπούλου, κ. Ελευθερία Γιουρμετάκη, καθώς και στη Διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Κύνθια Πανίτσα, που επιμελήθηκε και την όλη διοργάνωση.

Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε… Καλή αντάμωση στον 5ο Διασχολικό  Διαγωνισμό «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός» το 2025!