200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και στην Α’ τάξη του Δημοτικού Ηρακλείου ταξιδεύουμε με τους ήρωες του 1821, τους τιμούμε και εμπνεόμαστε από αυτούς, μέσα από πολλές δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα, οπτικοακουστικό υλικό αλλά και πολλά παιχνίδια.

Ο πρώτος ήρωας που διαλέξαμε να έρθουμε κοντά του και να τον γνωρίσουμε καλύτερα είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Σε αυτή μας την προσπάθεια, μας βοήθησαν πολλά διδακτικά παιχνίδια και με τρόπο διασκεδαστικό ανακαλύπταμε τον ήρωα όλο και περισσότερο.  Στην αρχή, ανακαλύψαμε τον ήρωα με τον οποίο θα ασχοληθούμε μέσα από ένα παζλ. Ο καθένας έβαλε το δικό του κομμάτι επάνω στο παζλ και αφού το ολοκληρώσαμε αντικρίσαμε την επιβλητική μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, επάνω στο άλογο του. Έτσι, ξεκινήσαμε μαζί του αυτό το ταξίδι.

Επόμενος σταθμός στο ταξίδι μας, ήταν ένα παιχνίδι μνήμης που παράλληλα έκρυβε κάποιες ερωτήσεις για εμάς, προκειμένου να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας, όλες τις πληροφορίες που είχαμε ακούσει για τον Κολοκοτρώνη.

Στη συνέχεια, προσπαθήσαμε να μιμηθούμε κάποια από τα στοιχεία του χαρακτήρα του σπουδαίου αυτού ήρωα. Ο καθένας σήκωνε από μια καρτέλα με κάποιο χαρακτηριστικό του Κολοκοτρώνη και καλούνταν να το παρουσιάσει, χωρίς λόγια, μόνο με τις κινήσεις του. Οι υπόλοιποι, προσπαθούσαμε να καταλάβουμε ποιο στοιχείο ήταν αυτό.

Έτσι, καταφέραμε να μάθουμε πολλά για αυτόν τον ήρωα, να τον θαυμάσουμε για το ηρωικό του φρόνημα και να τον αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο.

Ανυπομονούμε για τη συνέχεια…!