Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026, στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Οικονομίδης» του Γυμνασίου Αμαρουσίου των Εκπαιδευτηρίων «Η Ελληνική Παιδεία», η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων «Η Ελληνική Παιδεία» (ΣΑΤΕΠ), με αφορμή τη συμπλήρωση 195 χρόνων από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.
Η έναρξη της εκδήλωσης
Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο Δρ. Δημήτρης Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΑΤΕΠ και Ερευνητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στην Ακαδημία Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας και στην αξία της ουσιαστικής γνώσης του ιστορικού μας παρελθόντος.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων «Η Ελληνική Παιδεία», Καθηγητής κ. Γεώργιος Πιερράκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να γνωρίζουμε καλύτερα την ιστορία μας, να τιμούμε την προσφορά όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα και να αντλούμε από το παράδειγμά τους διδάγματα για το παρόν και το μέλλον. Σε αυτές τις αρχές στηρίζεται και η προσπάθεια της σχολικής κοινότητας της «Ελληνικής Παιδείας».
Ακολούθησε η προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ για τη ζωή, το έργο και το τέλος του Ιωάννη Καποδίστρια, το οποίο εισήγαγε το κοινό στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής.
Η κεντρική ομιλία και η συζήτηση
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Ανδρέας Κούκος, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος, μέσα από μια ιδιαίτερα ζωντανή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση, ανέδειξε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας στην προσπάθειά του να συγκροτήσει ένα οργανωμένο κράτος σχεδόν από το μηδέν.
Με τη βαθιά γνώση του έργου και της εποχής του Καποδίστρια, ο κ. Κούκος κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Στο τέλος της παρουσίασης ακολούθησε ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση, με δεκάδες ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους παρευρισκομένους.
Με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο
Την εκδήλωση έκλεισε ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εκπαιδευτηρίων «Η Ελληνική Παιδεία», π. Γεννάδιος Κουτσόπουλος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον ομιλητή για την παρουσία και την ουσιαστική συμβολή του, κάλεσε τους παρευρισκομένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια. Στη συνέχεια, όλοι μαζί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Σχεδόν δύο αιώνες μετά, το έργο και η παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια παραμένουν επίκαιρα, ως αφορμή για σκέψη γύρω από την προσφορά στην πατρίδα, το κοινό καλό και την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία.