Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, 15 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου του συγκροτήματος Ηρακλείου, συμμετείχαν στον 7ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό «Hackathon SELMA», με θέμα: Προτάσεις των μαθητών μέσω δημιουργικής χρήσης της τεχνολογίας, με έμφαση στην προσβασιμότητα και συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια της 14ης Εκδήλωσης Ψηφιακής Παιδείας – ορθής χρήσης της Τεχνολογίας από τα παιδιά και τους νέους, που διοργανώθηκε από το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας», της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Π.&Α.Κυριακού», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της UNESCO, με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, του Ευρωπαικού προγράμματος SELMA, του επιστημονικού οργανισμού «Μαζί για την εφηβική Υγεία», του μη κερδοσκοπικού φορέα «Θάλπος – Ψυχική Υγεία» και του Υπουργείου Υγείας. Στην εκδήλωση παρίσταντο προσωπικότητες από τον πολιτικό, ιατρικό, ακαδημαικό και εκπαιδευτικό χώρο, ενώ στον Διαγωνισμό συμμετείχαν 10 Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ελλάδα, το καθένα με τη δική του παρουσίαση της πρότασής του.

Το Γυμνάσιο Ηρακλείου με τις υπεύθυνες καθηγήτριες κα Ά. Ηλιοπούλου και κα A.Κριτσωτάκη, διαγωνίστηκε με 5 ομάδες, οι οποίες μέσω της δημιουργικής χρήσης της τεχνολογίας, παρουσίασαν τις δικές τους ιδέες για την συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία, την προβολή των αξιών και του θετικού μοντέλου συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, δημιούργησαν διαφημίσεις σε μορφή ψηφιακής αφίσας, μέσα από τους οποίους η πολιτεία οφείλει να αναπτύξει δράσεις για την προσβασιμότητα, κυρίως στις κινητικές αναπηρίες, στην ισότιμη και δίκαιη συμμετοχή όλων στην δημόσια ζωή, στην ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην αγορά εργασίας, αλλά και στην ειδική εκπαίδευση και κατάρτισή τους.

Disability is NOT a barrier

Κτιστάκη Αναστασία
Στεφανίδου Μελίνα

Disability is not inability

Παπανικολοπούλου Ελένη
Παρτσινέβελου Αικατερίνη

I am also a human

Μπενετάτος Ιωάννης-Χρήστος
Νικολαίδης Σταύρος-Ιωάννης
Νικολάρας Ιωάννης

Έχουμε τα ίδια δικαιώματα

Βλαχάκης Γρηγόριος
Κουτάλος Παναγιώτης
Κυριακού Ηλίας
Νεοφύτου Μάριος

Η δύναμη της ψυχής

Γεωργακοπούλου Αθανασία
Γιαννιδάκης Νικόλαος
Δημητρίου Παναγιώτης
Κυριαφίνης Φίλιπππος