Κάτω απ’ τις πτυχές της γαλανόλευκης και τις δάφνες, με εθνικό παλμό και περηφάνια οι μαθητές των σχολείων μας τίμησαν αντάξια και με ευγνωμοσύνη το Έπος του 1940. Κάθε σχολική βαθμίδα κάτι ξεχωριστό….

Παιδικός Σταθμός

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Ελληνόπουλα είμαστε όλα,

Της Ελλάδος μας παιδιά

Κι έχουμε όλα μια πατρίδα

Κι έχουμε όλα μια καρδιά!

Η Ελλάδα δεν πεθαίνει

Στους αιώνες πάντα ζει!

Τα παιδιά του Παιδικού σταθμού είπαν ποιήματα και τραγούδια για το 1940 και έκαναν περήφανα παρέλαση στην αυλή του σχολείου!

Νηπιαγωγείο

Στους ήρωες του 1940!

Στους τιμημένους ήρωες,
που πέσαν το Σαράντα,
κλίνουμε γόνυ σήμερα
και θα τιμούμε πάντα.

Σήμερα αυτούς γιορτάζουμε
στην ένδοξή μας χώρα,
που χάρισαν και στους λαούς
της Λευτεριάς τα δώρα.

Το ΟΧΙ αυτό, που άναψε
της Λευτεριάς λαμπάδα
και έκανε τρισένδοξη
την όμορφη Ελλάδα.

Δημοτικό Ηρακλείου

Τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1940 φέτος αναλάβαμε η Ε΄ τάξη στο σχολείο μας! Στους ανώνυμους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στα Βορειοηπειρωτικά βουνά για να μας χαρίσουν την ελευθερία, αφιερώσαμε τη γιορτή μας. Στους Έλληνες φαντάρους που άφησαν τα σπίτια τους και τους δικούς τους και έτρεξαν με το πρώτο κάλεσμα της πατρίδας να υπερασπιστούν την τιμή και την ελευθερία της! Και από κοντά στις ηρωίδες γυναίκες της Πίνδου που με θυσίες και κινδύνους μετέφεραν τα πυρομαχικά στην πρώτη γραμμή του πυρός αλλά και τις νοσηλεύτριες που έδωσαν τη δική τους μάχη στα ορεινά χειρουργεία… Μέσα από τα δρώμενα και τις απαγγελίες ζωντανέψαμε τα ηρωικά κατορθώματά τους! Θερμό το «ευχαριστώ» κι η ευγνωμοσύνη μας γι΄ αυτούς…

Δημοτικό Αμαρουσίου

Η φετινή γιορτή της 28ης Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στη σημαία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, λοιπόν, της Ε΄ τάξης φέτος αποδίδουν, με τον δικό τους τρόπο, φόρο τιμής αφενός στους ήρωες, άνδρες και γυναίκες, του έπους του ΄40, αφετέρου στη γαλανόλευκη σημαία μας, την οποία αυτοί ήρωες πρώτοι μας δίδαξαν πώς να την τιμούμε: Με σεβασμό, με θυσία.

Γυμνάσιο και Λύκειο Ηρακλείου

Μέσα σε μια δύσκολη διεθνώς πραγματικότητα, καθώς ο πόλεμος λυμαίνεται καταστρέφοντας ό,τι η ειρήνη δημιούργησε, τα παιδιά του Γυμνασίου μας, αφιέρωσαν τη φετινή γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, στους αφανείς και άγνωστους πρωτεργάτες της ειρήνης και της ελευθερίας. Απέδωσαν φόρο τιμής σε όλους τους μικρούς αλλά τόσο μεγάλους ήρωες, που έδωσαν την ψυχή και τη ζωή τους για μια ειρηνική και ελεύθερη Ελλάδα. Αγαπημένα μας παιδιά, σας ευχαριστούμε πολύ γιατί μας συγκινήσατε. Χαιρόμαστε γιατί το μέλλον τούτου του τόπου είναι στα χέρια σας.

Γυμνάσιο Αμαρουσίου και Λύκειο Μελισσίων

Ένα ιστορικό αφιέρωμα μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης στη Μάχη των Οχυρών, ο φετινός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, το Γυμνάσιο Αμαρουσίου και το Λύκειο Μελισσίων παραγματοποίησαν ένα οδοιπορικό και προσκύνημα στο σύμβολο αυτό της υπέρτατης θυσίας που νοηματοδότησε άριστα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού τη ρήση «Η Ελευθερία είναι μεστή από το Χρέος»!

Το ιστορικό χρονικό, οι μαρτυρίες, η αναφορά στους ήρωες – πρωταγωνιστές,  με  εικόνες και λόγο υμνητικό, ήχους και μελωδίες όλο παλμό και φλόγα, κάτω απ’ τη σκιά της γαλανόλευκης που τιμήσαμε ιδιαίτερα, συνέθεσαν το περιεχόμενο και το πνεύμα της εορτής μας.

Ας στέκονται οι Ήρωες των Οχυρών Ρούπελ αυθεντικοί οδοδείκτες στη σημερινή βαθιά πληγωμένη εθνική μας περηφάνεια  κι ας γίνονται αφορμή να αισθανόμαστε περισσότερο ΈΛΛΗΝΕΣ!

Στις καρδιές όλων ηχούν οι στίχοι του τραγουδιού: «Δεν παραδίδονται ποτέ τα Άγια χώματά μας…»

ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!

ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!