Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, τα Εκπαιδευτήριά μας οργάνωσαν ένα ταξίδι στο χρόνο σε κάθε άκρη της Ελλάδος!!

Οι μαθητές μας δίδαξαν ένα πολύτιμο μάθημα Ιστορίας, ενσαρκώνοντας
τους ήρωες και τις ηρωίδες του ’40.

Το Δημοτικό Αμαρουσίου μας πήγε πίσω στο χρόνο, όταν όλα ξεκίνησαν, με τον τορπιλισμό της Έλλης στην Τήνο στη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το 1940. Με το έκτακτο ανακοινωθέν για την κήρυξη του πολέμου στη χώρα μας τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 1940, το επίσημο «ΟΧΙ» από τον Ι.Μεταξά και το ανεπίσημο «ΟΧΙ» από τις καρδιές όλων των Ελλήνων. Των ανδρών και των γυναικών που πάλεψαν πρώτα στα ελληνοαλβανικά σύνορα και έπειτα σε ολόκληρη τη χώρα μας για την ελευθερία της πατρίδας μας  έχοντας στο πλάι τους την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Παναγία μας.

Το Δημοτικό Ηρακλείου μας παρέσυρε στο «ΟΧΙ» που αναφώνησαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στα βουνά της πατρίδας μας, υπό την προστασία της Αγίας Σκέπης, της Θεοτόκου! Κατά τη διάρκεια των προβών το δέος των μαθητών της Ε’ Δημοτικού ήταν έκδηλο, καθώς βίωναν και τα ίδια μέσα από τους ρόλους τους το μεγαλείο της θυσίας εκείνων που έγραψαν αθάνατες σελίδες δόξας. Το αποκορύφωμα ήταν, όμως, η εορτή μας, κατά την οποία όλοι μας – μικροί και μεγάλοι –  ξεχάσαμε για λίγη ώρα το παρόν, αφεθήκαμε και «ταξιδέψαμε» σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της μακραίωνης ζωής του Έθνους μας.

Αυτό το «ΟΧΙ» ριζώθηκε σε κάθε ελληνική ψυχή της 8ης μεραρχίας με επικεφαλή τον Χαράλαμπο Κατσιμήτρο στη Μάχη στο Καλπάκι, όπου και μας μετέφεραν το Γυμνάσιο Αμαρουσίου και το Λύκειο Μελισσίων. Η δίψα για τη ζωή και την ελευθερία, σε συνδυασμό με την ακλόνητη πίστη στο Θεό και την αφοσίωση στα ιδανικά και τη βαριά ιστορική κληρονομιά της Πατρίδας μας, οδήγησαν τους ηρωικούς προγόνους μας σ’ εκείνη την μεγάλη επιτυχία. Το υψηλό φρόνημα που επέδειξαν όλοι – αξιωματικοί, στρατιώτες και απλοί κάτοικοι – σε συνδυασμό με την γενναιότητα, την οξυδέρκεια και την φοβερή αποτελεσματικότητα των κινήσεών τους, μας έδωσαν μια επική νίκη, με μία ηρωική άμυνα και με μια αντεπίθεση, που αποτέλεσαν την αρχή των αλλεπάλληλων και ανέλπιστων νικών των Ελλήνων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Το «ΟΧΙ» βρήκε εκφραστή και στην ηρωική Μάχη της Κρήτης όπου μας ταξίδεψαν το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ηρακλείου. Τα γεγονότα αποδόθηκαν με αφήγηση και δραματοποίηση από τους μαθητές μας με παράλληλη προβολή σχετικού οπτικού υλικού. Μας δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθούμε στην ηρωική αντίσταση των απλών ανθρώπων του νησιού, στις συνέπειες της μάχης της Κρήτης για την εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου καθώς και στο θαυμασμό που προκάλεσε σε εχθρούς και συμμάχους το θάρρος και το αλύγιστο φρόνημα του Κρητικού λαού.

Οι εορτές πλαισιώθηκαν από τις χορωδίες των σχολείων μας, ενώ στη συνέχεια αποδόθηκαν στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα βραβεία και τα αριστεία προόδου.

Συγχαίρουμε τους εκπαιδευτικούς που είχαν την επιμέλεια των εορταστικών αφιερωμάτων και τους μαθητές μας που συμμετείχαν και τόνωσαν το εθνικό μας φρόνημα!

ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!

ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα ενδεικτικό απόσπασμα της απάντησης ενός αιχμαλώτου παλαίμαχου στρατηγού στην ερώτηση ενός Γερμανού ταγματάρχη μετά την υποταγή της Κρήτης,
γιατί στην Κρήτη πολέμησαν ενώ σε άλλους τόπους είχαν καταθέσει τα όπλα :

«Οι Κρήτες είναι ένας λαός πολεμικός που πάντοτε αγωνίστηκε για την ελευθερία του κατά διαφόρων κατακτητών, Ρωμαίων, Αράβων, Ενετών, Τούρκων. Όλος ο κόσμος γνωρίζει την ιστορία της Κρήτης. Και οι Γερμανοί έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι Κρήτες δεν θα υπετάσσοντο άνευ αγώνος. Άλλωστε, του πρόσθεσε, ακόμα και ο Φύρερ σας στο βιβλίο του «Ο αγών μου» γράφει ότι «Λαός που δεν πολεμά για την ελευθερία του δεν πρέπει να ‘χει ελευθερία». Εμείς τι άλλο εκάμαμε παρά να πολεμήσουμε για την ελευθερία μας; Kαι πρέπει να μας συγχαρείτε γι’ αυτό, αντί να μας διώκετε».

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!