Πώς αντέχει ένα έθνος;

Αυτό το ερώτημα έγινε έναυσμα και πυρήνας  της διαδικτυακής  μας  εκδήλωσης, Λυκείου και Γυμνασίου Ηρακλείου, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το θαύμα του 1821.

Κοιτάξαμε κατάματα τα αναρίθμητα και ανείπωτα δεινά του γένους μας  μέσα  στα 400 και πλέον χρόνια της πικρής δουλείας  και μετρήσαμε τις αντοχές μας. Εστιάσαμε στις  πέντε πιο στέρεες κολώνες της αντοχής μας.

  • Πίστη ορθόδοξη, που σαν άλλη κιβωτός έσωσε το γένος των Ελλήνων, με το τίμιο αίμα των νεομαρτύρων και εθνομαρτύρων, το χυμένο για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία.
  • Παιδεία ελληνική στα κρυφά και φανερά σχολεία, που μάθαιναν στα σκλαβόπουλα να κρατούν « πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής τους». Να ξέρουν ποια είναι, τι έχασαν, τι έχουν, τι τους πρέπει.
  • Πολιτιστικές ρίζες βαθιές, πολιτισμός χτισμένος με φως, που δεν καταλύεται με τα σπαθιά, αφού το χτισμένο φως δεν ξεχτίζεται!
  • Ομοψυχία, δύναμη ακατάλυτη, που όσες φορές την έχει, μεγαλουργεί το έθνος μας. Όσες φορές καταλαβαίνει πως πρέπει να «είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ».
  • Απόφαση για θυσία μέχρι το θάνατο, για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία.

Έτσι απέδειξαν οι πρόγονοί μας ότι δεν πεθαίνει ένα  έθνος, ακόμη κι αν καταιγίζονται πάνω του όλες οι θύελλες. Έτσι αντέχει ένα έθνος!

Δείτε όλη την εκδήλωση εδώ: