Την Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 5η κατά σειρά διαδικτυακή συνάντηση της Σχολής Γονέων. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Η ιστορία ως “κόντρα” μάθημα» και ομιλητής ο κ. Δημήτριος Ράπτης, φιλόλογος, Διευθυντής του Λυκείου Μελισσίων «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» .
Ο κ. Ράπτης αιτιολόγησε την επιλογή του θέματος, αναφερόμενος όχι μόνο στην πρόσφατη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά επικαιροποιώντας τον όρο στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της σύγχυσης και ταραχής, αλλά και των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ανέδειξε την «ιστορία» ως αξία.
Στην συνέχεια και με χειραγωγό αποσπάσματα από την Ποιητική του Αριστοτέλη και τη Θουκυδίδεια ρήση «κτῆμά τε ἐς αἰεί μᾶλλον ἤ ἀγώνισμα ἐς το παραχρῆμα ἀκούειν» παρουσίασε 5 λειτουργίες της ιστορίας:
- Η ιστορία ως «γνώση»: Το ιστορικό οικοδόμημα ενός λαού χτίζεται με γεγονότα και αυτό το εισπράττει με την ιστορία.
- Η ιστορία ως «παραμυθία»: Κάποιοι λαοί καταφεύγουν στα παραμύθια, εμείς έχουμε την ευλογία, την καταφυγή, την παρηγορία, την αγκαλιά, να έχουμε την Υπέρμαχο Στρατηγό, τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Γεώργιο, ιστορικά πρόσωπα του τόπου μας, δίπλα στους ήρωες.
- Η ιστορία ως «αφήγηση»: Δίπλα στο τζάκι… Ένα βιβλίο, μία ταινία, ένα δημοτικό τραγούδι, μια συζήτηση φωτίζουν την ταυτότητά μας και μαθαίνουν στα παιδιά μας από πού έρχονται και πού πηγαίνουν.
- Η ιστορία ως «βίωμα»: Μια προσέγγιση που αναδεικνύει πρόσωπα και γεγονότα κι αποτρέπει την όποια αναστολή της μνήμης μας.
- Η ιστορία ως «όραμα»: Επηρεάζει και πειράζει το μέλλον μας. Για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη και τις ίδιες ήττες. Η γνώση του παρελθόντος είναι δύναμη, αλλά και παγίδα, αν θα αντέξουμε να ζήσουμε στο μέλλον όχι σε ένα δρόμο ευκολίας, αλλά σύνδεσης με ό,τι μας χαρακτηρίζει .
Κλείνοντας και σε συνδυασμό με την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821 προέτρεψε σε μια δυναμική πορεία προς τα εμπρός, κόντρα σε αλλεπάλληλες ερμηνείες του αυτονόητου, των «καθαρών και ξάστερων» της ένδοξης ιστορίας μας. Για να μη φτάσουμε ποτέ να πούμε: «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Ελλάδα…»
Μετά την ομιλία του κ. Ράπτη, ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς, υποβλήθηκαν ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις. Η γενική εντύπωση ήταν ότι η ομιλία ήταν πολύ διαφωτιστική και χρήσιμη για την ορθή αξιοποίηση της ιστορίας στον οικογενειακό, σχολικό και εθνικό μας βίο.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο κ. Παναγής Κουτρίκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ», αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, όχι μόνο για το περιεχόμενο της ομιλίας του, αλλά και την όλη παρουσία και εκπαιδευτική του δράση, προέτρεψε όλους να πορευτούν «κόντρα» στον ισοπεδωτικό, απαξιωτικό, χειριστικό από πρόσωπα και ιδεολογίες δρόμο της εκμάθησης της ιστορίας μας, σε μια διάφανη, υγιή, ελληνορθόδοξη προσέγγιση και εμβάθυνσή της για να έχει η Ελλάδα μέλλον.