Η Σχολή Γονέων της Ελληνικής Παιδείας διοργάνωσε την πρώτη ομιλία για την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών η ομιλία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων μας κ. Παναγής Κουτρίκης, οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων και πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο π. Γεννάδιος Κουτσόπουλος, Αντιπρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων και υπεύθυνος της Σχολής Γονέων.
Το θέμα ήταν “Σχολικός εκφοβισμός: η ευθύνη των γονέων για «θύτες» και «θύματα»” με ομιλήτρια την κ. Ζαχαρούλα Ταβουλάρη -Λουκέρη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου 2ου ΠΕΚΕΣ Αττικής.
Η κ. Ταβουλάρη ξεκίνησε τονίζοντας ότι , “ένας μαθητής κακοποιείται ή γίνεται θύμα, όταν αυτός είναι εκτεθειμένος κατ’ επανάληψη και για μεγάλη χρονική διάρκεια στις αρνητικές ενέργειες του συμμαθητή του”.
Ανέφερε τα βασικά χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού και πώς αυτός διαφοροποιείται σε σχέση με άλλες επιθετικές ενέργειες των παιδιών. Ανέλυσε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του «θύτη» και του «θύματος» καθώς και τις συνέπειες που έχει ο εκφοβισμός και στις δύο αυτές περιπτώσεις.
Η ομιλήτρια στάθηκε ιδιαίτερα στις ενδείξεις που υποδηλώνουν τα περιστατικά εκφοβισμού. Τέτοιες είναι:
- μειωμένη διάθεση ή άρνηση να πάει το παιδί στο σχολείο
- απρόσμενη μαθησιακή πτώση
- καθυστέρηση στο να πάει το παιδί στο σχολείο, ή να γυρίσει στο σπίτι
- αλλαγή δρόμου που χρησιμοποιεί για να πάει ή να γυρίσει από το σχολείο
- απώλεια χρημάτων ή προσωπικών πραγμάτων
- άρνηση για συμμετοχή σε σχολικές εκδηλώσεις
Τέλος αναφέρθηκε και ο ρόλος των γονέων σε τέτοια περιστατικά, ο οποίος είναι πολύ κρίσιμος!
Συγκεκριμένα, οι γονείς πρέπει να κινηθούν έγκαιρα, να φροντίζουν να καλλιεργούν σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί τους βασισμένη στην ενεργητική ακρόαση, να επικοινωνούν με τον Διευθυντή και τον Υπεύθυνο Εκπαιδευτικό της τάξης και να ζητούν βοήθεια από ειδικούς όταν χρειάζεται.
Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς.