Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ηρακλείου τιμήσαμε την ηρωική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η παράδοση της σημαίας στους σημαιοφόρους και τους παραστάτες της φετινής χρονιάς, αποτέλεσε το έναυσμα για να παρακολουθήσουμε μιαν άλλη σκυταλοδρομία σημαιοφορίας: την μεταλαμπάδευση της παράδοσης του αγώνα και της θυσίας από τους ήρωες του τότε στη νέα γενιά του σήμερα.

Στο θεατρικό, που ετοίμασε η Γ΄ Λυκείου, προσπαθήσαμε να δούμε τα γεγονότα του ελληνοϊταλικού πολέμου μέσα από μια διπλή οπτική: την οπτική του Έλληνα και την οπτική του Ιταλού στρατιώτη. Ο αντιστικτικός διάλογος δύο ηλικιωμένων παλαιών πολεμιστών με τα εγγόνια τους, τον οποίο παρακολουθούμε να εξελίσσεται παράλληλα, μας επέτρεψε να διαπιστώσουμε την αναλογία των βιωμάτων του πολέμου, αλλά και να κατανοήσουμε την ασύγκριτη ηθική υπεροχή του δίκαιου αγώνα των Ελλήνων. Οι δύο ήρωες, ανεπίγνωστα συμπρωταγωνιστές σε διάφορες φάσεις του πολέμου (κήρυξη του πολέμου – ΟΧΙ, Εαρινή Επίθεση των Ιταλών – ύψωμα 731, αιχμαλωσία Ιταλών), παρουσιάζουν τη δική τους εθνική οπτική μέσα από τα μάτια της πείρας και τη σοφία της γνώσης, καταλήγοντας σε κοινά διδάγματα και συμπεράσματα για όλους μας.

Η χορωδία μας, υπό τη διεύθυνση της μουσικού μας κ. Κρικελή Άννας, πλαισίωσε εξαιρετικά την εκδήλωση με την άρτια προετοιμασία της και την κατάλληλη επιλογή τραγουδιών.

Την ευθύνη της οργάνωσης της εορτής είχαν οι καθηγητές φιλόλογοι κ. Ξυραφίδου Ελισάβετ και κ. Πάνος Δημήτριος.

Ακολούθησε η συμβολική επιβράβευση των κόπων των μαθητών, με την επίδοση των Βραβείων και των Αριστείων επίδοσης.