Διπλή εορτή, η Εθνική μας Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού και στα Εκπαιδευτήριά μας τιμήσαμε την μνήμη των ηρώων της επανάστασης! Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρά να μάθουμε για αυτούς και να μεταδώσουμε το ήθος, τη γενναιότητα, την αγάπη προς τον Θεό και την πατρίδα μας!!

Στον Παιδικό Σταθμό τιμήσαμε τους ήρωες του 1821! Πραγματοποιήθηκε γιορτή όπου οι μαθητές μας είπαν ποιήματα και τραγούδια για την επανάσταση της 25ης Μαρτίου! Στη συνέχεια έκαναν παρέλαση στην αυλή του σχολείου μας και χόρεψαν δημοτικά τραγούδια!

Σήμερα 23/3/23 το Νηπιαγωγείο μας άλλαξε όψη!!! Το γαλανόλευκο χρωμάτισε κάθε στιγμή της μέρας μας και κάθε σπιθαμή του σχολείου!!! Στη γιορτή μας ανοίξαμε την ιστορία της Ελλάδας και ξεφυλλίσαμε τις ένδοξες σελίδες της επανάστασης του ’21. Μπροστά μας ζωντάνεψαν οι ήρωες, ο Κολοκοτρώνης, η Μπουμπουλίνα, ο Παπαφλέσσας κι ο Κανάρης κι ο καθένας με ένα λόγο του άναψε στις παιδικές μας τις καρδιές τη φλόγα της ελευθερίας. Ποιήματα και τραγούδια μας κέρασαν από τα αθάνατο κρασί του ’21 κι ύστερα ψάλλαμε με δέος τον εθνικό ύμνο μπροστά στη γαλανόλευκη σημαία! Μα  δεν σταματήσαμε εκει στήσαμε χορό και πανηγύρι και παρέλασαμε κρατώντας ψηλά τις σημαίες και τις καρδιές μας!

180 χρόνια από τον θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Η έκτη τάξη του Δημοτικού Ηρακλείου τίμησε φέτος τον γενναίο στρατηγό, τον γέρο του Μοριά, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. 180 χρόνια από το θάνατό του και ξανά ζωντανέψαμε επί σκηνής στιγμές ηρωισμού και γεγονότα σπουδαία που ύφαναν τη λευτεριά. Υποδυθήκαμε ήρωες και ηρωίδες και πολεμήσαμε στο πλευρό του καπετάν Θοδωράκη με απόφαση να ζήσουμε ελεύθεροι. Τραγουδήσαμε από καρδιάς τη γενναιότητα, τη λεβεντιά και τις θυσίες όλων εκείνων που πεθάνανε ηρωικά και μένουνε αθάνατοι.

«Με της αρετής το σπαθί και την πένα»: Αφιέρωμα στον Ιωάννη Μακρυγιάννη

Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ηρακλείου αφιερώσαμε την εορτή μας εφέτος στον στρατηγό Μακρυγιάννη, αυτό το φωτεινό μετέωρο που φωτίζει και φρονηματίζει όλους τους Νεοέλληνες σε όλες τις εποχές, όσοι έχουν ακόμη αυτιά να ακούνε και μάτια για να βλέπουν.

Ο Μακρυγιάννης είναι το αρχέτυπο του Έλληνα, ο «καλός κἀγαθός», ανδρείος δηλαδή στο φρόνημα και ενάρετος στη ψυχή, κατά το πρότυπο των αρχαίων, των βυζαντινών και των νεότερων Ελλήνων που διαφυλάσσουν αλώβητη την ελληνική παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά. Ο άνθρωπος αυτός πολέμησε με την αρετή, το σπαθί και την πένα, για την εθνική και πνευματική ελευθερία του τόπου μας, και για τη διάσωση της ελληνορθόδοξης παράδοσης και του πολιτισμού.

Οι μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου ερμήνευσαν ρόλους που αναφέρονταν σε πτυχές της ζωής του Μακρυγιάννη, με μεγάλη επιτυχία. Συγκίνησαν το ακροατήριο και καταχειροκροτήθηκαν. Την επιτυχία της εκδήλωσης συμπλήρωσε η χορωδία μας και οι εθνικοί μας χοροί που έγιναν από μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου. Κι όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ατμόσφαιρα αγάπης και τιμής προς την πατρίδα, την ελευθερία μας και τους πρωτεργάτες της!

1823-2023: 200 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο

Στο Γυμνάσιο Αμαρουσίου θεωρήσαμε επιβεβλημένο καθήκον να τιμήσουμε τη μνήμη του, ζωντανεύοντας ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της δράσης του, οι οποίες τον ανέδειξαν, όχι μόνο ήρωα, αλλά και πρότυπο για όλους εμάς τους νέους Έλληνες.

Η θεατρική παράσταση, οι αφηγήσεις, τα ποιήματα και οι προβολές ανέδειξαν την ανδρεία και τον γνήσιο πατριωτισμό τόσο του Μάρκου Μπότσαρη, όσο και πολλών άλλων μορφών από το Σούλι, όπως του Κίτσου, της Δέσπως και της Λένως Μπότσαρη, καθώς επίσης και των Σουλιωτισσών γυναικών, που θυσιάστηκαν στο Ζάλογγο για την τιμή και την ελευθερία τους. Ταυτόχρονα έδωσαν πολύ σπουδαία μηνύματα και ηθικά διδάγματα, πολύτιμα για τη ζωή και την πορεία καθενός μας. Τον πατριωτικό παλμό της εκδήλωσης ενίσχυσαν ιδιαιτέρως τα τραγούδια και οι χοροί από τη χορωδία και την χορευτική ομάδα του σχολείου μας αντίστοιχα.

Ο σχολικός εορτασμός της 25ης Μαρτίου ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο και με υποδειγματική πρόβα παρέλασης στο προαύλιο του Σχολείου παρουσία των γονέων και διδασκόντων των μαθητών μας.

«Ο Θεός υπέγραψε την λευτεριά της Ελλάδος
και δεν θα πάρει πίσω την υπογραφή του»