Ένα σεργιάνι στην Ιστορία μας ήταν η εκδρομή της Γ΄ Γυμνασίου, την Παρασκευή 25/2/2022.

Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο μας υποδέχθηκε στην πρώτη κοινοβουλευτική αίθουσα της Ελλάδας, όπου είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε τη θέση των πρώτων βουλευτών και να γνωρίσουμε τους πρώτους πολιτευτές του Ελληνικού Κράτους.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε το «σεργιάνι» στις καλοφτιαγμένες αίθουσες του Μουσείου. Στην είσοδο, ο… μαρμαρωμένος βασιλιάς Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δήλωνε το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης. Κι ύστερα περιδιάβαινες στην Ιστορία αγγίζοντας τις πανοπλίες των Βενετών στη ναυμαχία της Ναυπάκτου· τη χάρτα του Ρήγα· τις κάρτες, το δαχτυλίδι και τη σημαία των Φιλικών· τα όπλα των οπλαρχηγών· τα ακρόπρωρα των καραβοκύρηδων·  το γραφείο του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη· το βόλι του Μπότσαρη· την καρδιά του Κανάρη· τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη· τη νεκρική προσωπίδα του Κολοκοτρώνη… Κι ύστερα, το γραφείο του Καποδίστρια· το θρόνο του Όθωνα· προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες του Παύλου Μελά ως και την πένα υπογραφής της Συνθήκης των Σεβρών… Καθετί μέσα εδώ σε γεμίζει δέος και περηφάνια!

Κατόπιν, φτάσαμε στη Μητρόπολη Αθηνών, για να γνωρίσουμε και να προσκυνήσουμε τους δύο μεγάλους θησαυρούς που φυλάσσει: τα αγιασμένα λείψανα μιας αγιασμένης γυναίκας των χρόνων της σκλαβιάς, της Αγίας Φιλοθέης, που με το έργο της κράτησε αναμμένη τη λαμπάδα της εθνικής αυτοσυνειδησίας και του μαρτυρικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ που σφράγισε με το αίμα του την έναρξη της Επανάστασης.

Τέλος, περνώντας από κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, θαυμάσαμε τα κτίρια-έργα τέχνης που στήθηκαν στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τη φροντίδα των Εθνικών Ευεργετών…

Αναπάντεχα διαπιστώσαμε πως ένα σεργιάνι στην πόλη μας είναι ένα σεργιάνι στην Ιστορία!