Άγιοι Τρεις Ιεράρχες, πείτε μας λόγο παρακλητικό!

Καθώς μπαίνει ο Ιανουάριος, η σκέψη μας στρέφεται στις μεγάλες μορφές που τιμάμε στην Εκκλησία, στην Παιδεία, στην Πατρίδα μας: Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος ο Θεολόγος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Αυτοί είναι που διέπρεψαν στην κοινωνία, ανέτρεψαν κατεστημένα, άγγιξαν τις πληγές, επούλωσαν τα τραύματα στις ψυχές και τα σώματα των ανθρώπων. Γονάτισαν μπρος στον αναγκεμένο, στάθηκαν όρθιοι απέναντι στον αιρετικό και επίβουλο της πίστης μας.

Γι’ αυτό και εμείς επιζητούμε αυτούς τους «ένθεους ανθρώπους», τους «ιατρούς και επιστήμονας», «τους φωστήρας της οικουμένης» και την «Πίστην προς ομόνοιαν ενέγκαντες» να πουν λόγο θεραπευτικό, θωπευτικό, ενισχυτικό.

Να ανοίξουν τα μελίρρυτα χείλη τους και να πουν λόγο

για την Εκκλησία που χειμάζεται..
για τους δασκάλους που κοπιάζουν…
για τους μαθητές που αναζητούν…
για τους ασθενείς που αγωνιούν…
για τους γονείς που φοβούνται…
για τους ανθρώπους που παραπαίουν…
για όλους εμάς που χάσαμε το ήθος της αγάπης, το ύψος της ταπεινώσεως, το βάθος της μετανοούσης καρδίας.
Για όλους εμάς που μας μόλυνε ο ιός της φιλαυτίας και βιώνουμε την πανδημία στις ψυχές μας…
Άγιοι Τρεις Ιεράρχες, πείτε μας λόγο παρακλητικό!

Αγαπημένα μας παιδιά,
«Ταξιδεύουμε σε θάλασσα μεγάλη και πλατιά, που είναι γεμάτη θηρία και έχει πολλούς σκοπέλους και είναι ταραγμένη από μεγάλες τρικυμίες. Ακόμη και σε αίθριο καιρό ξεσηκώνει επικίνδυνη ζάλη.

Μα όταν στο καράβι τσακώνονται οι κυβερνήτες κινδυνεύουν και όσοι μαζί τους ταξιδεύουν και το πλοίο βυθίζεται αναγκαστικά αύτανδρο. (Ι.Χρ.)

Ανάγκη, λοιπόν, μεγάλη να επιμελούμαστε με κάθε θυσία να διατηρούμε στην Εκκλησία την ενότητα του Πνεύματος συνδεόμενοι με την ειρήνη (Μ. Βασ) κι ας ακούμε τη λέει η πίστη, παρά ο λογισμός μας…(Ι.Χρ.)

Να ξέρετε ότι, Το να αρρωστήσει κανείς, αυτό οφείλεται στην κοινή φύση και την ανθρώπινη ασθένεια, που επηρεάζει όλους, ακόμη κι εκείνους που είναι πολύ ισχυροί στο σώμα και στον νου. ( Αγ. Γρηγ.)

Έχετε όμως γιατρό ανώτερο από την αρρώστια. Έχετε γιατρό, τον Χριστό, που νικάει το νόσημα. (Ι.Χρ.)

Και μη νομίσετε ότι,

Δεν είναι δυνατό ο Θεός να βρει διέξοδο και στα αδιέξοδα. Όταν φτάσουν τα πράγματα στο αδιέξοδο, τότε μάλιστα να ελπίζετε. Είναι μεγάλη η δύναμη της ελπίδας που στηρίζεται στον Κύριο…(Ι. Χρ.)

Ένα πράγμα μόνο ας φοβηθούμε, το να φοβηθούμε κάτι περισσότερο από τον Θεό και να προσβάλλουμε την εικόνα με την κακία μας. (Αγ. Γρηγ.)

Γι’ αυτό δεν θα πρέπει, χριστιανοί μου, να φοβάστε και να αγωνιάτε στις περιστάσεις του βίου, απομακρυνόμενοι από τον Θεό. Να έχετε θάρρος ως να βρίσκεται παρών ο Κύριος και Αυτός όλα να τα οικονομεί…(Μ.Βασ.) Από Αυτόν εξαρτάται η υπόσταση όλων. Όχι μόνο Αυτός από την ανυπαρξία τα έφερε όλα στην ύπαρξη, αλλ΄ Αυτός τα συγκρατεί τώρα. Καμιά πλέον αγωνία να μην έχετε, αφού ξέρετε ότι έχετε Κύριο πιο φιλόστοργο από τους πατέρες, πιο στοργικό από τις μητέρες. (Ι. Χρ.)

Κι ακόμα

Μη θαυμάσετε,γιατί είναι σκληρή η παιδεία. Έχει καρπούς γλυκούς. Και στα δέντρα ο φλοιός είναι σχεδόν χωρίς ποιότητα, τραχύς, ενώ οι καρποί είναι γλυκείς. (Ι. Χρ)

Σαν γιατρός, σαν δάσκαλος, σαν πατέρας, εσείς να συγκαταβαίνετε στα παιδιά, πάντα για να διορθώσετε, κι όχι να βλάψετε. (Ι. Χρ)

Με τίποτα άλλο δε χαίρεται τόσο πολύ ο Θεός, όσο με τη διόρθωση και τη σωτηρία του ανθρώπου για τον οποίον λέχθηκαν τα πάντα και δόθηκαν όλα τα μυστήρια για να γίνετε φωτεινά αστέρια για τον κόσμο και δύναμη ζωτική για τους άλλους ανθρώπους. (Αγ. Γρηγ)

Τέλος μη ξεχάσετε ποτέ ότι,

Δεν φροντίζουμε εμείς για τη σωτηρία μας τόσο, όσο φροντίζει ο Θεός που μας δημιούργησε. Δεν ενδιαφερόμαστε εμείς να μην πάθουμε κανένα κακό, όσο ενδιαφέρεται Εκείνος, που μας χάρισε την ψυχή μας και μας έδωσε κατόπιν τόσα αγαθά. Με αυτές τις ελπίδες ας αναπτερώσουμε το φρόνημά μας. (Ι Χρ.)»

Με την εν Κυρίω αγάπη
Οι πατέρες σας,
Βασίλειος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Γρηγόριος ο Θεολόγος

Ευχαριστούμε Άγιοι Τρεις Ιεράρχες!
Πρεσβεύετε για εμάς, τους ανθρώπους της COVID-19 εποχής.

Δημοτικό Αμαρουσίου