Το κείμενο αυτό, από το Γυμνάσιο Ηρακλείου, εντάσσεται σε έναν κύκλο νοηματοδότησης της σχολικής πραγματικότητας μέσω της ιστοσελίδας μας με το γενικό τίτλο: “Ένα Σχολείο… ένα μήνυμα!”. Κάθε φορά, μια σχολική μονάδα της “Ελληνικής Παιδείας” στέλνει το μήνυμά της, την πρότασή της, τη γνώμη της για ό,τι συμβαίνει. Αρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής… Πρώτος σταθμός στην πορεία προς την Ανάσταση: η Συγχώρεση!

«Συγχωρείτε τους πάντες κι όταν σας φταίξουν λίγο και όταν σας φταίξουν πολύ. Η συγχώρηση δείχνει όχι μόνο ευγένεια ψυχής, αλλά και μεγάλη καρδιά.»
(Άγιος Παΐσιος)

Εσπερινός της Συγχωρήσεως λίγο πριν αρχίσει η Μεγάλη Σαρακοστή. Να συγχωρήσω και να συγχωρεθώ. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά ουσιαστικά, να το εννοώ. Άλλωστε η λέξη “συγχωρώ” είναι σύνθετη λέξη από το “συν + χωρώ”, με άλλα λόγια “χωρούμε και οι δύο, χωράς κι εσύ στην καρδιά μου”.

Είναι μεγάλη πράξη η συγχώρεση. Απαιτεί ταπείνωση γιατί θέλει δύναμη ψυχής και υποχώρηση του εγώ μου, για να συγχωρήσω πραγματικά. Όμως με εξυψώνει και με απελευθερώνει, γιατί η ψυχή μου αποδεσμεύεται από τον θυμό, τον φθόνο και τη μνησικακία.

Το πιο σημαντικό είναι ότι με τη συγχώρεση στον συνάνθρωπό μου, δείχνω έμπρακτα στο Θεό ότι τον αγαπάω. Όπως λέει και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης: «Πώς ζητάς να αγαπήσεις τον Θεό που δεν βλέπεις, ενώ δεν αγαπάς τον συνάνθρωπό σου που βλέπεις;»

Θυμήσου λοιπόν τις φορές που ο Θεός σε συγχώρεσε, για να μπορείς να συγχωρείς όσους σε βλάπτουν, να ξεχνάς το κακό και να μη ζητάς εκδίκηση. Δεν θα μπορέσεις να αντιληφθείς την τέλεια αγάπη του Θεού, αν δεν συγχωρείς! Στον Ευαγγελιστή Ματθαίο διαβάζουμε: «ἐὰν γὰρ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος …».

Ξεκινώντας και αυτή τη Σαρακοστή με τη Συγχώρεση και το Θεό Συνοδοιπόρο μας, ας φτάσουμε και φέτος να γιορτάσουμε την Ύψιστη Πράξη Συγχώρεσης, Ταπείνωσης και Αγάπης του Υιού Του, τη Σταύρωση, που όμως οδηγεί στην Ανάσταση!

Καλή κι Ευλογημένη Σαρακοστή.

 

                                                                Φράγκου Αναστασία
                                                 Φυσικός – MSc Ηλεκτρονικής Φυσικής
για το Γυμνάσιο Ηρακλείου
“Η Ελληνική Παιδεία”