«Χριστός ἐπί γῆς, ὑψώθητε!»

(Ἁγ. Γρη­γο­ρί­ου Θε­ο­λό­γου, Λό­γος 38)

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2023

Μητέρα όλων των χριστιανικών εορτών, χαρ­μό­συ­νη και α­γί­α, η πανήγυρις των Χρι­στου­γέν­νων!

Μοναδικό και αιώνιο το γεγονός της Θείας Ενανθρωπήσεως.

Συγκλονιστικό και ανερμήνευτο το θαύμα της συλλήψεως και της Γεννήσεως του Κυρίου Ιησού Χριστού. Α­νέ­τει­λε η α­να­το­λή των α­να­το­λών, διέλυσε το σκοτάδι της αγνωσίας και νίκησε τη δύναμη της αμαρτίας.

Για μία α­κό­μη φο­ρά, η α­νεξάντλητη πα­τρι­κή αγά­πη του Θε­ού προς τον άνθρωπο,  φα­νε­ρώ­νεται στον κό­σμο, υ­περ­βαί­νοντας τους νό­μους της φύ­σε­ως και τέμνοντας την ιστορία.

Υποβλητικό το τοπίο της Φάτνης. Ποιμένες αγραυλούντες, μάγοι προσκυνούντες, άγγελοι υμνούντες! «Δι’ἡμᾶς γάρ ἐγεννήθη ὁ πρό αἰώνων Θεός», βεβαιώνει η Εκκλησία.

Ο Χριστός γεννάται και σήμερα στην αιώνια Βηθλεέμ, τη γη μας, όλο τον κόσμο, για όλους τους ανθρώπους, όλους εμάς. Στον ταραγμένο, το βασανισμένο κόσμο μας, τότε, τώρα και πάντοτε, ο Χριστός φέρνει την αγάπη, την ειρήνη, την ελευθερία, τη ζωή, τη λύτρωση. Την αιώνια ένωση των επουρανίων με τα επίγεια. Το φωτισμό της γης, του κόσμου και του ανθρώπου, με το αιώνιο Φως, που είναι ο ίδιος ο νεογέννητος Χριστός. Για να ζήσει ο κόσμος και ο άνθρωπος, για να μη χαθούν τα αληθινά και αιώνια.

Τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν την εγκόσμια φανέρωση του Θεού αλλά και, βεβαιώνουν εξίσου τη δυναμική αναβάθμιση του ανθρώπου στο ύψος και την ποιότητα του Θεού. Ζητούν να μας αφυπνίσουν, ώστε να δεχθούμε προσωπικά τον Ιησού Χριστό, ως Σωτήρα, ως Οδηγό, ως Εμπνευστή των σκέψεων, των συναισθημάτων, των αποφάσεων και των ενεργειών μας.

«Ὑψώθητε» ρήμα πνοής, προτροπή ζωής. Την ώρα που ο Θεός προσλαμβάνει το ανθρώπινο, ο άνθρωπος αναβαθμίζεται στο ύψος του Θεϊκού, του αιώνιου, του άφθαρτου. Ο άνθρωπος από τη θλίψη πορεύεται στη χαρά, από τη φτώχεια στο πλούσιο έλεος του Θεού, από τη μοναξιά και την εγκατάλειψη στην ειρηνική συνύπαρξη και ζωή.

Η ευθύνη ανήκει σε μας. Να ανοίξουμε τις πόρτες της υπάρξεως και της ζωής μας, να ετοιμάσουμε τη φάτνη της καρδιάς μας. Να αφήσουμε χώρο για τον πάσχοντα, τον ανήμπορο, τον μοναχικό αδελφό μας.

Τα φετινά Χριστούγεννα ας Τον υποδεχθούμε με αναζωογονημένη πίστη και αγάπη. Ας υψώσουμε λατρευτικά τον νου και την καρδιά μας, κι ας Τον συναντήσουμε ταπεινά και δεητικά στη φάτνη.

Ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους!

Καλό, Ευλογημένο και Ειρηνοφόρο το Νέο Έτος!