Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 οι γονείς και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού και Γυμνασίου Αμαρουσίου, στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων, παρακολούθησαν εκπαιδευτική ομιλία από την κ. Νίκη Κατσιάπη, Δρ Παιδαγωγικής, επιμορφώτρια στα ΤΠΕ, με θέμα:

“Αυτοεκτίμηση και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης”

Σύμφωνα με την κ. Κατσιάπη, συνήθεις αιτίες της χαμηλής αυτοεκτίμησης των παιδιών μας είναι: η κριτική εκ μέρους των γονέων, η απαίτηση των καθηγητών, η σύγκριση με άλλα παιδιά και -μερικές φορές- το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Τα παιδιά προσπαθούν μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να αναπληρώσουν το κενό που αισθάνονται και να νιώσουν σημαντικά απέναντι στους άλλους. Για τον λόγο αυτό μέσα από τις αναρτήσεις τους στοχεύουν να κερδίσουν όσα περισσότερα “likes” ή όσο περισσότερους “ακόλουθους” – ανάλογα με το μέσο στο οποίο έχουν λογαριασμό.

Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με την ομιλήτρια, οι αναρτήσεις μας, πολλές φορές δείχνουν το κενό μας, δεν το αναπληρώνουν. Άλλες φορές τονίζουν κάποιο ελάττωμά μας, σε μια προσπάθεια συλλογικής απενοχοποίησης.

Οι γονείς που στοχεύουν στο να βοηθήσουν τα παιδιά τους σε αυτό το θέμα, θα πρέπει πρώτα να έχουν οι ίδιοι  υψηλή αυτοεκτίμηση και έτσι θα βοηθηθούν και τα παιδιά.

Η κ. Κατσιάπη κατέληξε λέγοντας πως πολύ θα βοηθήσει στις σχέσεις γονέων και παιδιών και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών το να ψάξουν οι γονείς να βρουν τη θεϊκή σφραγίδα μέσα στην ψυχή του παιδιού τους. Έτσι, θα μειώνεται η κριτική, που καταρρακώνει τα παιδιά και θα αυξάνεται σεβασμός προς την προσωπικότητά τους, πράγμα που αβίαστα θα οδηγεί στην αύξηση της αυτοεκτίμησης των παιδιών.

Ακολούθησε ενημέρωση των γονέων για την πρόοδο των μαθητών.