ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ
Υπεύθυνοι διδάσκοντες: Άννα Χατζηγεωργίου, Θεοδοσία Βλάχου
1) Πιάσε το νόμισμα χωρίς να βρέξεις τα χέρια σου
Βήματα
Βάζουμε λίγο νερό στο πιάτο. Τοποθετούμε το νόμισμα στο πιάτο με το νερό. Ανάβουμε το ρεσό και βάζουμε από πάνω το βαζάκι.
Συμπεράσματα
α) Με την καύση του κεριού καταναλώνεται το οξυγόνο που βρίσκεται μέσα στο βάζο. Όταν το οξυγόνο τελειώσει η καύση τερματίζεται και η φωτιά σβήνει.
β) Η καύση του οξυγόνου ελαττώνει την ποσότητα του αέρα μέσα στο βάζο και το νερό παίρνει τη θέση του αέρα. Ουσιαστικά δημιουργείται μέσα στο βάζο ελαττωμένη πίεση σε σχέση με την πίεση του εξωτερικού αέρα, οπότε το νερό μπαίνει σιγά σιγά μέσα στο βάζο. Το νόμισμα ξεσκεπάζεται και μπορούμε να το πιάσουμε χωρίς να βρέξουμε τα χέρια μας.
2)Αντιδράσεις που αφρίζουν
Βήματα
Γεμίζουμε ένα μπουκάλι μέχρι τη μέση με νερό και ξίδι σε ίσες δόσεις. Με ένα χωνί γεμίζουμε ένα ξεφούσκωτο μπαλόνι με μαγειρική σόδα. Μετά στερεώνουμε καλά το άνοιγμα του μπαλονιού στο στόμιο του μπουκαλιού και τοποθετούμε το μπαλόνι στο πλάι, ώστε να μη χυθεί ακόμη η σόδα. Σιγά- σιγά ισιώνουμε το μπαλόνι και χύνεται η σόδα στο ξύδι.
Συμπέρασμα
Όταν η σόδα έρχεται σε επαφή με το ξίδι, το μπαλόνι φουσκώνει. Η σόδα και το ξίδι αντέδρασαν μεταξύ τους και δημιουργήθηκε ένα αέριο που ονομάζεται διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο φούσκωσε και το μπαλόνι.
3) Σόδα και ξύδι φτάνει για να σβήσεις μια φωτιά
Βήματα
Άναψε το κερί και τοποθέτησέ το όρθιο μέσα στο μπωλ. Ρίξε γύρω από το κερί έξι-επτά κουταλιές σόδα. Χύσε τώρα σιγά σιγά το ξύδι πάνω στη σόδα. Από τη σόδα παράγονται αφροί. Το κερί σβήνει.
Συμπέρασμα
Μόλις το ξύδι έρχεται σε επαφή με τη σόδα, γίνεται μια χημική αντίδραση. Παράγεται διοξείδιο του άνθρακα (η παραγωγή του αερίου προκαλεί τους αφρούς που βλέπεις). Το διοξείδιο του άνθρακα είναι πυκνότερο από το οξυγόνο του αέρα κι έτσι μένει μέσα στο μπωλ. «Σκεπάζει» λοιπόν τη φλόγα, η οποία, αφού δεν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα, σβήνει.
4) Κόψε μία πατάτα… με ένα καλαμάκι!
Βήματα
Προσπαθούμε να καρφώσουμε μία πατάτα με ένα καλαμάκι. Παρατηρούμε ότι το καλαμάκι δεν καρφώνεται στην πατάτα.
Κλείνουμε με τον αντίχειρά μας το καλαμάκι και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
Συμπέρασμα
Όταν κλείνουμε με τον αντίχειρα το καλαμάκι εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του αέρας. Όταν καρφώνουμε την πατάτα με το καλαμάκι ο εγκλωβισμένος αέρας δεν αφήνει το καλαμάκι να λυγίσει και έτσι τρυπάει την πατάτα!
5) Το αυγό αιωρείται στο νερό
Βήματα
Γέμισε το βάζο με νερό. Βάλε μέσα προσεκτικά το αυγό. Θα πάει στο πάτο. Με το κουτάλι της σούπας ρίχνε αλάτι στο νερό του βάζου. Μετά από κάθε κουταλιά ανακάτευε καλά. Μετά από μερικές κουταλιές αλάτι το αυγό θα σηκωθεί από τον πάτο και θα αιωρείται μέσα στο αλατόνερο.
Συμπέρασμα
Όταν ρίχνεις το αυγό στο νερό, πηγαίνει στον πάτο ,διότι το βάρος του είναι μεγαλύτερο από την άνωση. Ρίχνοντας αλάτι μέσα στο νερό, αυξάνουμε συνεχώς την πυκνότητα του διαλύματος. Τότε όμως αυξάνεται και η άνωση που ασκείται στο αυγό. Όταν η άνωση αυτή γίνει ίση με το βάρος του αυγού, το αυγό αιωρείται στο αλατόνερο.
6) Διάδοση κύματος με όρη και κοιλάδες
Παρατήρηση
Παρατηρώ τη διάδοση ενός παλμού, ανάκλαση και διάθλαση του κύματος.
7) Διαφορά ατμοσφαιρικής πιέσεως μέσα σε ροή του αέρα
Εξήγηση
Μέσα στη ροή του αέρα έχουμε χαμηλότερη πίεση από την ατμοσφαιρική πίεση, γι’ αυτό το μπαλάκι πιεζόμενο αυτήν, δε βγαίνει έξω.
8) Άπωση όμοιων πόλων στους μαγνήτες
Τοποθετώ έναν μαγνήτη μέσα στον δοκιμαστικό σωλήνα που τον κρατώ σε κατακόρυφη θέση. Ρίχνω έναν άλλο μαγνήτη στη σύριγγα προσέχοντας να είναι και οι δυο από την μεριά των όμοιων πόλων. Παρατηρώ ότι ο μαγνήτης που αφήνω να πέσει μέσα στο δοκιμαστικό σωλήνα παραμένει σε απόσταση από τον μαγνήτη που υπάρχει στο κάτω μέρος του δοκιμαστικού σωλήνα. Οι δύο όμοιοι πόλοι απωθούνται.
9) Μαγνητικές δυνάμεις
Τοποθετώ ρινίσματα σιδήρου μέσα σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα ή πάνω σε χαρτόνι και τα μετακινώ χρησιμοποιώντας ένα μαγνήτη που βρίσκεται έξω από τον σωλήνα ή κάτω από το χαρτόνι. Οι μαγνητικές δυνάμεις δεν παρεμποδίζονται από το γυαλί ή το χαρτόνι.