Τριμελείς ομάδες από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Συγκροτήματος Ηρακλείου συμμετείχαν στην Προκριματική Φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης “Alan Turing” που διοργανώνεται από το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτ. Ελλάδας κατά τη σχολική χρονιά 2023-24. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο διαγωνισμό έχει σκοπό:

  • Να ενισχύσει το ενδιαφέρον τους για τα Μαθηματικά και την Πληροφορική.
  • Να αναπτύξει την προσωπικότητά  τους, την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την αυτοαντίληψη μέσα από ομαδοσυνεργατικές μεθόδους επίλυσης προβλημάτων.
  • Να ενισχύσει την καλλιέργεια της κριτικής, λογικής και αναλυτικής σκέψης τους μέσω της επίλυσης γρίφων και προβλημάτων.
  • Να προωθήσει την ομαδική εργασία και συνεργασία για την επίτευξη κοινών στόχων, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων.
  • Να ενισχύσει την ικανότητά τους να διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο τους σε μια δεδομένη κατάσταση και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε συνθήκες πίεσης, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα δεξιότητες στρατηγικής επίλυσης γρίφων και προβλημάτων.
  • Να ενισχύσει τις μεταγνωστικές ικανότητές τους.
  • Να μάθουν να διαχειρίζονται τη νίκη και προπάντων την ήττα.

Ο διαγωνισμός περιλάμβανε 10 θέματα – γρίφους, τα οποία ήταν κατά το δυνατόν διασκεδαστικά και ελκυστικά, βασιζόμενα σε αυθεντικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, αλλά και επιστήμονες των Μαθηματικών και της Πληροφορικής. Επίσης, ήταν διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην απαιτείται αυστηρά η προηγούμενη τυπική γνώση για να απαντηθούν (ώστε να βασίζονται στην κριτική σκέψη και όχι τόσο σε κομμάτι διδαχθείσας ύλης στο σχολείο).

Οι μαθητές μας εξασκήθηκαν στα πλαίσια των μαθημάτων της Πληροφορικής όλων των τάξεων και διαγωνίστηκαν σε θέματα ανάλογα με την ηλικία τους, στο Επίπεδο 1 για μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού, στο Επίπεδο 2 για μαθητές Γυμνασίου, και στο Επίπεδο 3 για μαθητές Λυκείου, με την υποστήριξη των καθηγητριών τους, κ. Ακεζίδου Μαρίας, κ. Κριτσωτάκη Αγγελικής και κ. Πετροπούλου Μαρίνας.

Οι επιδόσεις που σημειώθηκαν ήταν εξαιρετικές και στα τρία επίπεδα!!

  • Επίπεδο 1: Οι Αναστάσιος Βλάχος, Ιάσων Θεοχαρίδης και Γεώργιος Φυτάς από το Δημοτικό Ηρακλείου σημείωσαν σκορ 7740, κατέλαβαν την 1η θέση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής και την 1η θέση σε σύνολο 567 ομάδων Πανελλαδικά και προκρίνονται στην Ημιτελική Φάση του Διαγωνισμού!
  • Επίπεδο 2: Οι Δέσποινα Βλάχου, Αικατερίνη Βουτσιλάκου και Σοφία – Χαραλαμπία Γαλανοπούλου από το Γυμνάσιο Ηρακλείου σημείωσαν σκορ 5780, κατέλαβαν την 1η θέση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής και την 14η θέση σε σύνολο 613 ομάδων Πανελλαδικά και προκρίνονται στην Ημιτελική Φάση του Διαγωνισμού!
  • Επίπεδο 3: Οι Χρήστος Βέρας, Γεώργιος Δεμενόπουλος και Χρήστος Κουνδουράκης από το Λύκειο Ηρακλείου σημείωσαν σκορ 6150 και κατέλαβαν την 7η θέση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής και την 17η θέση σε σύνολο 480 ομάδων Πανελλαδικά!

Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που διαγωνίστηκαν!

Το ταξίδι των γρίφων συνεχίζεται στην Ημιτελική Φάση του Διαγωνισμού, στις 13/4/2024 στην Πάτρα, όπου θα διαγωνιστούν οι ομάδες με την καλύτερη βαθμολογία σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης!

Καλή επιτυχία σε όλους!