Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 17:30 – 20:30, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας», το Γυμνάσιο Αμαρουσίου και το Λύκειο Ηρακλείου θα συμμετέχουν στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με κεντρικό θέμα:

«Ελληνική Γλώσσα και Φιλοσοφία»

που διοργανώνει ο Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (σε συνεργασία με άλλες φιλολογικές εταιρείες και φορείς).

Ομάδα μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Αμαρουσίου, οι οποίοι με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, κας Φλώρας Τζανακάκη, κας Τατιανής Γρηγορίου και κ. Παύλου Ραμπαούνη, εργάστηκαν και θα παρουσιάσουν μια διαλογική εικόνα με θέμα «Από το Α στο Ω της ελληνικής φιλοσοφίας» καταδεικνύοντας τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ φιλοσοφίας και ελληνικής γλώσσας και προσφέροντας ενδεικτικά από τον αποφθεγματικό πλούτο των Ελλήνων φιλοσόφων στη σημερινή πραγματικότητα.

To Λύκειο Ηρακλείου «Η Ελληνική Παιδεία», συμμετέχει κατόπιν προσκλήσεως, με 13 μαθητές και μαθήτριες και τους υπεύθυνους, φιλολόγους καθηγητές τους, κα Ευαγγελία Κουσκουλή, κα Ελισάβετ Ξυραφίδου, κ. Δημήτριο Πάνο και κα Κωνσταντίνα Βασιλείου. Θα παρουσιάσουν το θέμα «Ήθος και Φιλοσοφικός στοχασμός στην Αντιγόνη του Σοφοκλέους: Εμβληματικές φράσεις και αντιπαράθεση λόγων». Από τον ευρύ πνευματικό λειμώνα του φιλοσοφικού λόγου, επιλέξαμε την τραγωδία του Σοφοκλή, «Αντιγόνη» και από αυτή μερικά από τα πιο δυνατά διαχρονικά μηνύματα. Τα προσφέρουμε στο ακροατήριο, με αφήγηση, απαγγελία και δρώμενα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης: