Σε ένα πραγματικό πανηγύρι εξελίχθηκε η συνάντηση της Σχολής Γονέων την Κυριακή 14/4! Ο Ναός του Σχολείου μας γέμισε με τις οικογένειες των μαθητών μας και όλοι μαζί γευτήκαμε τη χαρά της Θείας Λατρείας! Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο προαύλιο του σχολείου, όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον καλοκαιρινό ουρανό και την ομορφιά του φυσικού σχολικού περιβάλλοντος. Κατόπιν, η χορωδία του Γυμνασίου Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση του Μουσικού κ. Κων/νου Γκίκα, παρουσίασε αποσπάσματα από το κορυφαίο έργο του εθνικού μας ποιητή, Δ. Σολωμού, τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Στίχοι γεμάτοι διαχρονικά νοήματα ζωής αποδόθηκαν με τη μουσική σύνθεση του μεγάλου μουσουργού Γ. Μαρκόπουλου, λίγες μέρες μετά την μνήμη της ένδοξης Εξόδου (10 Απριλίου 1826).

Ακολούθησε η ομιλία του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Αποστόλου Τσολάκη, προς τους γονείς, με θέμα: «Φταίω εγώ!».

Ο π. Απόστολος τόνισε ότι, σε αντιδιαστολή με τη συνήθη εύκολη τακτική της αποποίησης ευθυνών, η Εκκλησία καλεί τους πιστούς, και μάλιστα την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, σε ενδοσκόπηση. Οι Άγιοι μάς διδάσκουν με το αυθεντικό παράδειγμά τους να συνάπτουμε τον εαυτό μας με τη γενική κατάσταση του κόσμου και να αισθανόμαστε υπαίτιοι για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Εξήγησε ότι αυτό είναι και το αυθεντικό εκκλησιαστικό βίωμα, αφού ως μέλη της Εκκλησίας είμαστε ένα Σώμα. Η προσωπική μας αμαρτία βαραίνει όλο τον κόσμο, γιατί υποστέλλεται η Θεία Χάρις, που συγκρατεί όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αγίου Σωφρονίου Έσσεξ.

Στη συνέχεια παρουσίασε μέσα από παραδείγματα της καθημερινής ζωής πώς η ανάληψη της ευθύνης για τα παιδιά μας λειτουργεί ως στοιχείο πνευματικής εξυγίανσής τους και πώς λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι. Το να νιώθουμε συνυπεύθυνοι, συνένοχοι στα λάθη των παιδιών μας και των συνανθρώπων μας, είναι ένας τρόπος μίμησης του παραδείγματος του Κυρίου Ιησού Χριστού, που σήκωσε την αμαρτία όλων μας. Είναι η υπέρτατη έκφραση αγάπης!
Αφορμές για πλούσιο και γνήσιο προβληματισμό έδωσε η ομιλία του π. Αποστόλου, ανοίγοντάς μας έναν άλλο τρόπο αντιμετώπισης των λαθών των παιδιών μας αλλά και των δικών μας αδυναμιών.

Η ευκαιρία αυτή της Σχολής Γονέων, με τη βίωση της Ορθόδοξης Λατρείας, την μετάγγιση της αγάπης στην πατρίδα μας και τη στήριξη της Οικογένειας μέσα από την ομιλία του εκλεκτού ομιλητή, πιστεύουμε ότι ήταν μια σημαντική προσφορά στους μαθητές και τις οικογένειές τους, που τα Εκπαιδευτήριά μας προσπαθούν να διακονούν ολιστικά και με συνέπεια!