Την Κυριακή 18/2/2024 πραγματοποιήθηκε μετά τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Μ. Βασιλείου η προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο Σχολή Γονέων.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος Ψυχίατρος και ειδικευμένος στο πεδίο της Βιολογικής Ψυχιατρικής κ. Πλάτων Χριστόπουλος. Το θέμα που επέλεξε να παρουσιάσει στους γονείς και κηδεμόνες των Εκπαιδευτηρίων μας ήταν: «Τί βαθμό παίρνουμε οι γονείς;»

Με τον ζεστό, βιωματικό και συγχρόνως εμπεριστατωμένο επιστημονικά λόγο του κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου και κατάφερε να δώσει το έναυσμα για αυτοαξιολόγηση του γονέα.

Στη συνέχεια παρατίθενται τα κύρια σημεία της ομιλίας του, όπως τα κατέγραψε ο ομιλητής:

Η γονική συμπεριφορά είναι κάτι που συμβαίνει χωρίς να το σκεφτόμαστε πολύ. Αυτοί ακριβώς οι αυτοματισμοί παράγονται από δικές μας εγγραφές που εγκαταστάθηκαν στη παιδική μας ηλικία και προσανατολίζουν τις αποφάσεις μας στην ανατροφή των παιδιών. Αν ωστόσο οι ενσωματωμένες προϊδεάσεις μας είναι δυσλειτουργικές, παρά τις καλές μας προθέσεις, τα παιδιά μας θα αποκτήσουν προβληματικές ψυχολογικές προσαρμογές.

Τρεις περιοχές της παιδικής φροντίδας -η διαχείριση της ανάγκης του παιδιού για αυτονομία, η αναγκαιότητα κανόνων και ορίων και η επιλογή ή αποφυγή τιμωριών- συζητήθηκαν σαν αποτέλεσμα ψυχολογικών δεσμεύσεων των γονέων που παραμένουν έξω από την ενημερότητα τους και τελικά δεν εξυπηρετούν την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. 

Επισημάνθηκε συμπερασματικά ότι παρά τις ειλικρινείς διαθέσεις η γονική μέριμνα και αγάπη επιτρέπουν αυθεντικά αποτελέσματα, όταν έχει προηγηθεί η θεραπεία της Μητέρας και του Πατέρα.