Με την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση της Σχολής Γονέων ξεκίνησε ο μήνας Δεκέμβριος.

Το θέμα, ιδιαίτερα ενδιαφέρον από τον τίτλο του:

«Δεν έπρεπε να σε έχω παντρευτεί….»:
Ανομολόγητες σκέψεις που υπονομεύουν τη συζυγία και διαχείρισή τους

και ομιλητής ο κ. Πλάτων Χριστόπουλος, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής ζεύγους.

Ο Πλάτων Χριστόπουλος σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο στο πεδίο της Βιολογικής Ψυχιατρικής.
Εκπαιδεύτηκε στη Ψυχιατρική στη Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝ στη Πάτρα και στο Roehampton Priory Hospital of London στο Λονδίνο.
Μετεκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση του Άγχους και της Κατάθλιψης στο Harvard Medical School στη Μασαχουσέτη, στη Ψυχική Υγεία Γυναικών στο King’s College London στο Λονδίνο και στη Συναισθηματικά Εστιασμένη Ψυχοθεραπεία Ζεύγους στο Sigmund Freud University στη Βιέννη.
Ζει και εργάζεται στη Πάτρα όπου είναι επιστημονικός διευθυντής Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Εισηγητής στο Σεμινάριο Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του ο κύριος Χριστόπουλος εστίασε στον καθοριστικό ρόλο των πεποιθήσεων του ατόμου, αφού η ανάδυση τους τροφοδοτεί τις ενέργειες και τις πράξεις μας. Είναι οι εσωτερικοί πιλότοι μας, τα αξιώματα που μας ακολουθούν και και καθοδηγούν. Ο ίδιος ο χαρακτήρας μας είναι το άθροισμα των πεποιθήσεων μας.

Με τη σειρά τους οι πεποιθήσεις γεννούν ερμηνείες και παράγουν συναισθήματα. Συνυπάρχουν με αρχέτυπες παρορμήσεις για: ασφάλεια – φροντίδα – αυτονομία – οικοδόμηση ταυτότητας. Οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα με βάση τις πεποιθήσεις μας δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές, διαφορετικές νοηματοδοτήσεις της ίδιας πραγματικότητας. Ο τρόπος που η οικογένειά λειτουργεί θα καταπνίξει ή όχι τις πεποιθήσεις.

Πώς διαχειριζόμαστε τις πεποιθήσεις; Πώς τις αμβλύνουμε; Ένα πρώτο βήμα είναι να αντιληφθούμε ότι είμαστε δέσμιοι των πεποιθήσεων μας αλλά και να εξοικειωθούμε με την ιδέα ότι ο άλλος έχει διαφορετική αντίληψη- ερμηνεία των πραγμάτων. Στο πλαίσιο της οικογένειας οι γονείς οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι κληροδοτούν τις πεποιθήσεις τους στα παιδιά τους.

Τέλος, τονίστηκε ότι υπάρχουν σχήματα πεποιθήσεων κυρίαρχα στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια:

– σχήμα ελαττωματικότατος “πάντα φταίω εγώ”

– σχήμα αναζήτησης με επιδοκιμασίας

– σχήμα αντίληψης δικαιώματος

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των πεποιθήσεων και την πρακτική τους στις σχέσεις που διαμορφώνονται στο οικογενειακό περιβάλλον. Τη συζήτηση επισφράγισε ο πατήρ Γεννάδιος Κουτσόπουλος που νοηματοδότησε την πνευματική διάσταση του θέματος και ο πρόεδρος κ. Παναγής Κουτρικης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του και ευχόμενος για την ομαλότητα των οικογενειακών σχέσεων με οδηγό την ταπείνωση.