Ένα δυναμικό ξεκίνημα για τους εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας προσέφερε η Επιμορφωτική Ημερίδα της 6ης Σεπτεμβρίου 2021, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Ι. Οικονομίδης» στο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, με θέμα: «Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ».

Στόχος της Ημερίδας ήταν να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για τις συνέπειες που έχει επιφέρει η πανδημία στην καθημερινότητα και την ψυχολογία των παιδιών και εφήβων, ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο τις συνέπειες αυτές.

Κατά την έναρξη της Ημερίδας διαβάστηκε χαιρετισμός της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ80- Οικονομίας και Παιδαγωγικά Υπεύθυνης για το Γυμνάσιο Ηρακλείου, κας Δήμητρας Μακρή, η οποία επεσήμανε την αναγκαιότητα της ημερίδας αυτής και ευχήθηκε οι εκπαιδευτικοί να έχουν σημαντικά οφέλη από την παρακολούθησή της.

Την αποτύπωση της σχολικής πραγματικότητας εν μέσω πανδημίας, όπως αυτή βιώθηκε από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές κατά το παρελθόν σχολικό έτος, έκανε εκπροσωπώντας την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η Δασκάλα κα. Ακυλίνα Μερελή, περιγράφοντας με ενάργεια τις δυσκολίες της τηλεκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Η Φυσικός-Ραδιοηλεκτρολόγος κα. Αναστασία Φράγκου, εκπροσώπησε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα παρουσίασε, μέσα από μελέτες, τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του εγκλεισμού για τους μαθητές του Γυμνασίου. Τέλος, ο Μαθηματικός κ. Γεώργιος Γκόγκας, κατέθεσε τις μαρτυρίες των μαθητών του Λυκείου, σχετικά με το τι τους έλειψε κατά τον εγκλεισμό και τι τους δυσκόλεψε στην τηλεκπαίδευση.

Στη συνέχεια, η κα. Αναστασία Μωραϊτάκη, Ψυχολόγος και μέλος του ΚΠΨΥ τμήματος εφήβων, παρουσίασε το θέμα «Η σχολική κοινότητα κατά την πανδημία», επικεντρώνοντας στα συναισθήματα που βιώνουν ενήλικες και παιδιά σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, όπως η πανδημία, τις τοξικές στάσεις ζωής μέσα σε μια τέτοια περίοδο κρίσης και πρότεινε τρόπους με τους οποίους μπορεί η κρίση να
μεταβληθεί σε ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη. Πολύ γόνιμη ήταν η συζήτηση που ακολούθησε με τους εκπαιδευτικούς, όπου απαντήθηκαν θέματα μεθοδολογίας και συμπεριφοράς στα διάφορα κρίσιμα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και η τηλεκπαίδευση.

Κατά το Β΄ Μέρος της Ημερίδας, η κα. Μαρία Μαβή, Συντονίστρια των Ξένων Γλωσσών των εκπαιδευτηρίων μας, παρουσίασε «Το νέο σχολείο στη διαχρονική πραγματικότητα», προβάλλοντας τους στόχους του «νέου σχολείου», τις δεξιότητες που το «νέο σχολείο» θέλει να αναπτύξουν οι μαθητές και επεσήμανε τη σημασία που έχει το ήθος του εκπαιδευτικού, το οποίο συνθέτουν η Εντιμότητα, ο Σεβασμός και η Δικαιοσύνη.

Στο κλείσιμο της Ημερίδας, η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου «Η Ελληνική Παιδεία», κα Αικατερίνη Γούναρη, Φυσικός, με πύρινα λόγια, βγαλμένα από την πολυετή πείρα της στην εκπαίδευση, κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς στη διαρκή αναζήτηση της αλήθειας, ώστε με τη σειρά τους να προκαλούν στους μαθητές τη διαρκή έκπληξη της γνώσης. Έπειτα, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, αρχιμ. π. Γεννάδιος Κουτσόπουλος, έδωσε το μήνυμα της ελπίδας, τονίζοντας τα θετικά στοιχεία που μπορούν να προκύψουν από την κρίση της πανδημίας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Παναγής Κουτρίκης, ευχήθηκε σε όλους τους εκπαιδευτικούς αντοχή και φωτισμό στις μεγάλες προκλήσεις της νέας χρονιάς.