Το κείμενο αυτό, από το Λύκειο Μελισσίων, εντάσσεται σε έναν κύκλο νοηματοδότησης της σχολικής πραγματικότητας μέσω της ιστοσελίδας μας με το γενικό τίτλο: “Ένα Σχολείο… ένα μήνυμα!”. Κάθε φορά, μια σχολική μονάδα της “Ελληνικής Παιδείας” στέλνει το μήνυμά της, την πρότασή της, τη γνώμη της για ό,τι συμβαίνει.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021: αρχίζει ο αγώνας των Πανελλαδικών εξετάσεων…

Η ανηφόρα των εξετάσεων που καλείται να ανεβεί η τάξη των τελειόφοιτων του λυκείου θέλει κότσια. Όσοι το ζουν, μαθητές και γονείς, καταλαβαίνουν. Οι υπόλοιποι συμπάσχουν. Κάθε ευχή, προτροπή ή συμβουλή είναι χρήσιμη. Τονώνει την ψυχή. Ανακουφίζει. Οι ώρες είναι δύσκολες, η πίεση μεγάλη. Ο στόχος της επιτυχίας φαντάζει, κάποιες στιγμές, ακατόρθωτος.

Η επιτυχία στη ζωή είναι σταθερό αίτημα του ανθρώπου, ιδιαίτερα δε του νέου ανθρώπου που ονειρεύεται το μέλλον του και θέλει να καταφέρει πολλά. Λέγοντας, βέβαια, επιτυχία δεν εννοούμε απαραίτητα -ή μόνο- τα μόρια που θα εξασφαλίσουν την επίτευξη του όποιου στόχου, αλλά τη μελλοντική πρόοδο σε κάθε τομέα της ζωής. Σύμφωνα με τον Κώστα Τσιρόπουλο  «Η επιτυχία συναρτάται με την ήρεμη συνείδηση ότι ο άνθρωπος πραγματοποίησε το χρέος του, ότι άφησε το ίχνος του ως ακέραια και δημιουργική ύπαρξη. Επομένως είναι ποιοτικό μέγεθος που εξασφαλίζει στον άνθρωπο την αίσθηση της πληρότητας». 

Εγγυητής της επιτυχίας είναι η προσευχή των γονιών. Όπλο ακαταμάχητο και δύναμη ανυπέρβλητη γιατί συνοδεύεται από μέριμνα θυσιαστική και δάκρυα ικεσίας για την προκοπή του παιδιού. Αυτή η προσευχή είναι και η πιο χρήσιμη και ουσιαστική βοήθεια για τον μαθητή που δοκιμάζει τα φτερά της αντοχής, της υπομονής και της θέλησης για να πετύχει στη ζωή. Δεν είναι, όμως, και τίποτ’ άλλο παρά η κατάθεση όλων των ψυχικών αποθεμάτων, της αγάπης και της ελπίδας των γονιών στη Θεία Πρόνοια.

Μάριος Μιχαηλίδης
για το Λύκειο Μελισσίων