Έφτασε ο Ιούνιος, ο μήνας ο Θεριστής! Τα δρεπάνια των γεωργών τροχίζονται και ετοιμάζονται να θερίσουν τα σιτηρά τους. Δε θα μπορούσαμε λοιπόν να μη συμμετέχουμε κι εμείς σ’ αυτή τη χαρά της φύσης!

Με αφορμή το κεφάλαιο του βιβλίου των Ελληνικών μας: «Του κόσμου το ψωμί», οι μαθητές της τρίτης τάξης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον υπέροχο φυσικό χώρο του σχολείου μας.

Για να κατανοήσουν οι μικροί μας «γεωργοί» καλύτερα την όλη διαδικασία και να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που ήταν το νόστιμο ζεστό ψωμί, ξεκίνησαν από την αρχή.

Πρώτα, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι όργωσαν το χωράφι, έσπειραν το σιτάρι και το πότισαν με μοναδικούς ήχους βροχής για να μεγαλώσει. Και επιτέλους έφτασε η ώρα του θερισμού! Οι μαθητές θέρισαν τα χρυσοκίτρινα στάχυα και στη συνέχεια τα μετέφεραν στο αλώνι για να τα αλωνίσουν και να τα λιχνίσουν. Έπειτα μάζεψαν το σιτάρι και το άλεσαν, αρχικά στον χερόμυλο και μετά σε έναν ηλεκτρικό μύλο και το αλεύρι μας ήταν έτοιμο για να ζυμωθεί! Τα χεράκια ανασκουμπώθηκαν και έπλασαν το ζυμάρι σε όμορφα καρβελάκια, τα οποία μπήκαν στις πινακωτές και μεταφέρθηκαν σε έναν κοντινό ξυλόφουρνο για να ψηθούν.

Η χαρά και η ευχαρίστηση ήταν έκδηλη στα μάτια των μαθητών μας, όταν αντίκρισαν τα ροδοψημένα αχνιστά ψωμάκια που είχαν δουλέψει και κοπιάσει πολύ για να τα φτιάξουν… Και φυσικά αυτό ήταν το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου! Για να μη σας πούμε για τα γευστικότατα  τηγανόψωμα που φτιάξαμε με το ζυμάρι που περίσσεψε. Η μέρα μας ήταν πολύ χορταστική για το σώμα και το μυαλό!