Στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης, που στο δεύτερο τετράμηνο έχει για θέμα: «Αγαπώ και προστατεύω το περιβάλλον», η Ε’ τάξη είχε την ευκαιρία να «αποδράσει» για λίγο απ’ το βουητό της πόλης και να βρεθεί στην φύση, στην πανέμορφη Πάρνηθα! Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας περιλάμβανε πλούσιες δραστηριότητες, που σκοπό είχαν να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά στην αξία της προστασίας και στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ξεκινήσαμε με την επίσκεψή μας στο «Μικρό μουσείο» της Πάρνηθας. Ύστερα κατευθυνθήκαμε στο Κέντρο Ενημέρωσης, όπου συλλέξαμε πληροφορίες για το δασικό οικοσύστημα της Πάρνηθας. Φυσικά, η μεταφορά μας εκεί πραγματοποιήθηκε με το τελεφερίκ. Η αίσθηση του να βρίσκεσαι στον αέρα ήταν καταπληκτική και η θέα  του βουνού και της Αθήνας ανεπανάληπτη!

Έπειτα, περπατήσαμε στα πανέμορφα και ανθισμένα μονοπάτια του δάσους. Εκεί «ξυπνήσαμε» όλες μας τις αισθήσεις και τα παιδιά εξασκήθηκαν στην παρατήρηση του δασικού πλούτου. Καταγράψαμε και αναγνωρίσαμε τα είδη βλάστησης του Δρυμού, και μάθαμε πώς να  κάνουμε μια εκτίμηση της ηλικίας διαφόρων δέντρων. Μυρίζαμε τα λουλούδια, τα πεύκα και τα έλατα, αγγίζαμε τους κορμούς και τις πέτρες, γευτήκαμε το γάργαρο και κρυστάλλινο νερό των πηγών και καταγράψαμε τους ήχους του δάσους, όπως το θρόισμα των φύλλων και το γλυκό κελάηδημα των πουλιών.

Στο τέλος μας περίμενε και μια έκπληξη! Στον δρόμο του γυρισμού συναντήσαμε ένα κοπάδι από ελάφια, στην καμένη έκταση του δρυμού! Στην αρχή σκεφτήκαμε να μην τα πλησιάσουμε για να μην τα τρομάξουμε, όμως δεν μπορούσαμε να μην αδράξουμε την ευκαιρία να τα δούμε από κοντά! Κάναμε λοιπόν αρκετή ησυχία, τα ελάφια ένιωσαν οικεία με τα παιδιά και καταφέραμε να φτάσουμε δίπλα τους σε απόσταση «αναπνοής»! Έτσι έκλεισε η εκδρομή μας, μια εκδρομή που θα μας μείνει αξέχαστη!