” Από το αλώνισμα στο άλεσμα και στο ζυμάρι ”

Στην αυλή του σχολείου μας τα παιδιά της Α’ Δημοτικού είχαν μια ξεχωριστή ευκαιρία. Εξοικειώθηκαν με την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής ψωμιού. Έτσι, πήραν στα χέρια τους το σιτάρι και αφού το άλεσαν χρησιμοποιώντας τον παραδοσιακό πετρόμυλο, έφτιαξαν  αλεύρι . Υπό την καθοδήγηση του έμπειρου φούρναρη το κοσκίνισαν και ζύμωσαν τα δικά τους νόστιμα και μοσχομυριστά καρβελάκια, τραγουδώντας  ” Με τα δύο χεράκια πλάθω καρβελάκια…”!

Είδαν και κατάλαβαν πως η παρασκευή αυτού του πολύτιμου αγαθού δεν είναι κάτι που γίνεται χωρίς κόπο και μόχθο. Το ψωμί είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο και γι αυτό  πρέπει να το σεβόμαστε και να το τρώμε με ευγνωμοσύνη και ευχαριστία σε Αυτόν που μας το έδωσε!