Η Σχολή Γονέων των Εκπαιδευτηρίων μας για τη σχολική χρονιά 2018-2019 άρχισε την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 με  Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών του Συγκροτήματος Αμαρουσίου. Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση και ομιλία στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου Αμαρουσίου.

Ο ομιλητής π. Απόστολος Τσολάκης, θεολόγος-φιλόλογος, ανέπτυξε το θέμα:

«Αλλοτριωτικά σύνδρομα της  μετανεωτερικής εποχής στην κοινωνία και την εκπαίδευση».

Τα αλλοτριωτικά αυτά σύνδρομα είναι πλέον μια πραγματικότητα που ζούμε και αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Στην ομιλία υπογραμμίστηκε ότι έννοιες όπως «το φυσικό», «ηθική», «οικογένεια», αμφισβητούνται και διαστρεβλώνονται επικίνδυνα. Ο «Δικαιωματισμός» επιβάλλει την ανοχή, πολύ δε περισσότερο, την αποδοχή νέων, παράλογων ιδεών και τρόπων ζωής, χαρακτηρίζοντας αβίαστα ως «ρατσιστές», «οπισθοδρομικούς» ή και «κολλημένους» όσους δε συμβαδίζουν ή διαφωνούν. Δυστυχώς, στην ορθόδοξη Ελλάδα τα Ελληνόπουλα καλούνται να διαμορφώσουν στις πιο κρίσιμες ηλικίες τον χαρακτήρα τους, μέσα σε κλίμα πρωτόγνωρων για την ελληνική κοινωνία καταστάσεων. Ωθούνται στην εξοικείωση με την όποια διαφορετικότητα, κυριολεκτικά με τους πιο ανορθόδοξους τρόπους.

Προτείνοντας κάποιες παιδαγωγικές μεθόδους, ο ομιλητής συμβούλευσε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τον κόπο και τη σκληραγωγία. Να τολμάμε ακόμα και να τα στερούμε ενσυνείδητα από πράγματα που ενδέχεται να τα βλάψουν, έστω κι αν έχουμε τη δυνατότητα να τους τα προσφέρουμε.

Ο π. Απόστολος Τσολάκης έκλεισε την ομιλία του με την παρότρυνση να μη μένουμε αδρανείς, έρμαια των εξελίξεων. Να μη φοβόμαστε να διαφωνούμε, ακόμα κι αν μας αποκαλέσουν «ρατσιστές».

Και στο τέλος βέβαια να μην λησμονούμε πως το μεγαλύτερο όπλο μας παραμένει η προσευχή.