Ένας πανίσχυρος ηγέτης με τα μυστικά του όπλα ονειρεύεται μια γλωσσική μονοκρατορία… Μία μυστική συνάντηση στο Κεμπέκ του Καναδά… Μία ομάδα επίλεκτων γλωσσολόγων καλείται να σώσει τις γλώσσες του κόσμου. Θα τα καταφέρουν ή σε λίγο καιρό το μάθημα των ξένων γλωσσών θα αποτελεί παρελθόν για όλα τα σχολεία της γης;

Η απάντηση, στο Γυμνάσιο Αμαρουσίου «Η Ελληνική Παιδεία».

Η Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 ήταν για το σχολείο μας «Ημέρα Γλωσσών». Ημέρα που εντάχθηκε στο πλαίσιο της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Ημέρας (26 Σεπτεμβρίου). Και στο σχολείο μας, γιορτάσαμε τη γλώσσα μας και τις ξένες γλώσσες μαζί, μαθητές και καθηγητές.

Μία σύντομη ενημέρωση για τις αρχές της γλωσσομάθειας και της πολυγλωσσίας και στη συνέχεια, σειρά είχαν δραστηριότητες που οργανώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάθαμε να λέμε «Μιλήστε μου» σε πολλές γλώσσες, εξασκήσαμε τη νοηματική γλώσσα, γνωρίσαμε τα αξιοθέατα των Ευρωπαϊκών χωρών μέσα από τις γλώσσες τους και σχεδιάσαμε το μπλουζάκι του επόμενου εορτασμού της Ημέρας Γλωσσών συμμετέχοντας στον αντίστοιχο διαγωνισμό.

Στο τέλος της μέρας, γίναμε ειδικοί πράκτορες, και καταφέραμε να σώσουμε την πολυγλωσσία από τον ηγέτη που θέλησε να επιβάλλει σε όλο τον κόσμο τη δική του γλώσσα… Για πολλούς από εμάς, αυτό ήταν το πρώτο escape game στο οποίο συμμετείχαμε. Ένα ζωντανό παιχνίδι που μας έκανε όλους πρωταγωνιστές μιας ιστορίας. Συνεργαστήκαμε, συνδυάσαμε τα στοιχεία, λύσαμε τους γρίφους… Τα πήγαμε πολύ καλά, όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες!

Και έτσι, με τις γλώσσες του κόσμου ασφαλείς από κάθε απειλή, μπορούμε να συνεχίσουμε να μελετάμε σε βάθος τη γλώσσα μας αλλά και να μαθαίνουμε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά μαζί, μαθητές και καθηγητές … Γιατί είναι, πάνω από όλα, δικαίωμα μας!