Στο πλαίσιο της 1ης Ελληνογαλλικής Ολυμπιακής Εβδομάδας (1 – 5 Φεβρουαρίου 2021), που διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τη Γαλλική Πρεσβεία, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (EΘΝΟΑ) και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το σχολείο μας συμμετείχε, μέσω του Zoom Webinar, σε μια εξαιρετική ευκαιρία :

Διαδικτυακές συναντήσεις με Έλληνες και Γάλλους,  με τάξεις Γάλλων και Ελλήνων μαθητών/τριών με Γάλλους και Έλληνες αθλητές των Ολυμπιακών αθλημάτων.

Οι συναντήσεις αυτές ήταν δίγλωσσες, στα ελληνικά και στα γαλλικά και ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους!!!

Το πιλοτικό έργο αναπτύσσεται με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στις αξίες του Ολυμπισμού και της Γαλλοφωνίας και να τους κάνει να ανακαλύψουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα “Ας μοιραστούμε όλοι μαζί το πάθος των Αγώνων”.

Έτσι, την εβδομάδα 1 – 5 Φεβρουαρίου, κάθε τμήμα του Γυμνασίου Ηρακλείου, είχε την πολύ ευχάριστη δυνατότητα να συνομιλήσει διαδικτυακά με Έλληνες Ολυμπιονίκες και διακεκριμένους αθλητές, που έχουν σηκώσει ψηλά τη σημαία της χώρας μας και έχουν κάνει όλους εμάς υπερήφανους για τις επιδόσεις τους!!!

Πιο συγκεκριμένα, την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, το τμήμα Α1 συναντήθηκε διαδικτυακά με τον μπασκετμπολίστα Άγγελο Τσαγκαράκη, ο οποίος μίλησε για τις μεγάλες επιτυχίες που έχει γευτεί μέσα από το άθλημα αυτό, μας ανέφερε το πως και πότε ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ, καθώς νοσταλγούσε ευχάριστες και αστείες αναμνήσεις, από όλη την αγωνιστική του πορεία σε Αμερική, Ελλάδα και Γαλλία (όπου βρίσκεται τώρα). Τέλος, μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές γύρω από τον πρωταθλητισμό και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών τόσο των Ελληνικών, όσο και των Γαλλικών σχολείων, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Στο ίδιο κλίμα, την ίδια ημέρα, διεξήχθη και η διαδικτυακή συνάντηση του τμήματος Γ2 με τους Έλληνες Ολυμπιονίκες της Άρσης Βαρών, Γιώργο Τζελίλη και Βίκτωρα Μήτρου. Οι δύο συναθλητές – αλλά και φίλοι – της Ελληνικής Εθνικής ομάδας άρσης βαρών, παρουσίασαν σε βίντεο τις μεγαλύτερες επιτυχίες και τα Ολυμπιακά μετάλλια που κατέκτησε ο καθένας τους το 1996 και το 2000, χαρίζοντας σε όλους μας μοναδικές στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας. Απαντώντας στις ερωτήσεις των μαθητών, περιέγραψαν στιγμές της αθλητικής τους καριέρας, ( αστείες, χαρούμενες, συγκινητικές, δύσκολες, δυσάρεστες κ.τ.λ.), ενώ παρότρυναν τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό και την άρση βαρών, από την μικρή κιόλας ηλικία!

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, το τμήμα Β2 συνομίλησε διαδικτυακά με την 5η Ολυμπιονίκη της Ρυθμικής Γυμναστικής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, Βαρβάρα Μαγνησαλή, η οποία μετά από την παρουσίαση των μεγαλύτερων επιτυχιών της αθλητικής της καριέρας, μίλησε για τις αξίες του αθλητισμού, ανέφερε ευχάριστες και αστείες στιγμές της, έδωσε συμβουλές ψυχικής υγείας, παροτρύνοντας μαθητές και μαθήτριες να ασχολούνται με τον αθλητισμό, όσο μπορούν περισσότερο!!!

Την ίδια ημέρα, το τμήμα Β1 του Γυμνασίου μας, «επισκέφτηκε» διαδικτυακά ο Έλληνας διακεκριμένος αθλητής της Ενόργανης Γυμναστικής Γιώργος Χατζηευσταθίου, ο οποίος μέσα από τις πολλές Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διακρίσεις του, ανέδειξε τις αξίες του αθλητισμού σε όλους εμάς που παρακολουθούσαμε. Απαντώντας στις πολλές ερωτήσεις των Ελλήνων και Γάλλων μαθητών, έδωσε συμβουλές σωστής διατροφής και άσκησης, μας διηγήθηκε ευχάριστες στιγμές με συναθλητές του στην Εθνική ομάδα Ενόργανης Γυμναστικής, καθώς και ανέφερε τους λόγους για τους οποίους, τα παιδιά μπορούν να ασχολούνται με το άθλημα της Ενόργανης Γυμναστικής!

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, το τμήμα Γ1, είχε την ευκαιρία να συνδεθεί διαδικτυακά με την Ολυμπιονίκη της Κολύμβησης Nery Niagouara, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα που την οδήγησαν να ασχοληθεί με το άθλημα της Κολύμβησης, από την μικρή ηλικία, στο πως μέσα από το άθλημα αυτό κατόρθωσε να διακριθεί και να στεφθεί Ολυμπιονίκης με τα χρώματα της Ελλάδας, ενώ στο τέλος απάντησε στις ερωτήσεις Ελλήνων και Γάλλων μαθητών, σχετικά με το άθλημά της.

Τέλος, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, ο Έλληνας αθλητής της ξιφασκίας, Μάριος Γιακουμάτος, «επισκέφθηκε» το τμήμα Α2 του σχολείου μας. Ο νεαρός αθλητής έχοντας πολλές επιτυχίες στο βιογραφικό του, με σημαντικότερες την 1η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, την 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό και την 2η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο αγώνισμα της σπάθης, μας μίλησε γι’ αυτό που τον έκανε να ασχοληθεί με την ξιφασκία (και όχι με κάποιο άλλο σπορ), καθώς και έδωσε πολύτιμες συμβουλές πώς μπορούν να συνδυαστούν οι σπουδές με τον αθλητισμό, μιας και ο ίδιος παράλληλα σπουδάζει Ψυχολόγος.