Με την ομιλία της κας Φωτεινής Τσομάκου, εκπαιδευτικού – συγγραφέα, έκλεισε ο φετινός κύκλος ομιλιών της Σχολής Γονέων των σχολείων μας, το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου, στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Οικονομίδης» του συγκροτήματος Αμαρουσίου. Στην τελευταία συνάντηση των γονέων το θέμα που αναπτύχθηκε ήταν η «Διαχείριση των παιδιών στις θερινές διακοπές».

Η κα Τσομάκου παρουσίασε στους συμμετέχοντες γονείς ένα πλούσιο υλικό σχετικά με το πώς θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να περάσουν πιο δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο περιλάμβανε ιδέες για επιλεγμένες δραστηριότητες στην πόλη, το βουνό και τη θάλασσα, καθώς και δραστηριότητες εξωτερικού και εσωτερικού χώρου. Όπως η ίδια τόνισε «το παιδί θέλει να το εμπνεύσουμε, να οργανώσουμε εμείς [οι γονείς] την εμπειρία ή το βίωμα που πιστεύουμε ότι θα το ωφελήσει, (τα μικρότερα), ή απλώς να το οδηγήσουμε να τα ζήσει, (τα μεγαλύτερα)».

Το καλοκαίρι που είναι η πιο αγαπημένη εποχή των παιδιών λόγω της διακοπής του σχολείου, τα παιδιά δεν πρέπει να παραμένουν σε αδράνεια. Χρειάζεται και πάλι προγραμματισμός από τη μεριά των γονέων, έτσι ώστε να «μυήσουν» τα παιδιά στην αξία του ελεύθερου χρόνου, αποβλέποντας στη βιωσωματική ξεκούραση, την ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία και τόνωση, την κοινωνικοποίηση, την ενασχόλησή τους πνευματικά και ηθικά θέματα, αλλά και την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την απόκτηση νέων γνώσεων, εμπειριών και βιωμάτων.

Την εκδήλωση έκλεισε ο π. Γεννάδιος Κουτσόπουλος, που έχει και το γενικό συντονισμό της Σχολής Γονέων των εκπαιδευτηρίων μας, ευχαριστώντας τόσο την κα Τσομάκου όσο και όλους όσους κοπίασαν για τη διεξαγωγή των συναντήσεων που προηγήθηκαν μέσα στη χρονιά. Στο τέλος, ευχήθηκε και του χρόνου να δοθούν ανάλογες ευκαιρίες στους γονείς μέσα από το θεσμό της Σχολής Γονέων με την ανάπτυξη και άλλων εξίσου σημαντικών θεματικών ενοτήτων!