Η Σχολή Γονέων της Ελληνικής Παιδείας συνεχίζει να στέκεται δίπλα στους γονείς των μαθητών της, με ομιλίες που τους προβληματίζουν και τους στηρίζουν. Η δεύτερη ομιλία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 με θέμα: “Όταν αργεί ο Θεός…”  και  ομιλητή τον  κ. Μάριο Δομουχτσή, φιλόλογο-θεολόγο. 

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, λόγω των δύσκολων συνθηκών που βιώνει η κοινωνία μας. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων μας κ. Παναγής Κουτρίκης, οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων και πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο π. Γεννάδιος Κουτσόπουλος, Αντιπρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων και υπεύθυνος της Σχολής Γονέων.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εορτής της Αγίας Άννας η οποία έδωσε αφορμή στον κ. Μάριο Δομουχτσή να ξεκινήσει μιλώντας μας, για την υπομονή της Αγίας η οποία για πολλά χρόνια προσευχόταν και παρακαλούσε το Θεό να της χαρίσει ένα παιδί. Η Αγία Άννα δεν έχανε την ελπίδα της κι ο Θεός την αξίωσε να γίνει η μητέρα όχι ενός απλού παιδιού αλλά μητέρα της Αγιοτέρας γυναίκας του κόσμου, της Παναγίας μας.

Εμείς οι γονείς έχουμε οράματα για τα παιδιά μας, προσδοκίες… κάποιες φορές ματαιώνονται τα σχέδια μας και αναρωτιόμαστε.. γιατί αργεί ο Θεός; Βυθιζόμαστε στο σκοτάδι. Σκεφτόμαστε γιατί στο δικό μου παιδί αργεί ο Θεός να απαντήσει; Τι θέλει ο Θεός; Ποια είναι η δική μου ευθύνη;  Ζούμε σε μια εποχή ανταγωνισμού όπου κυριαρχούν οι λίγοι. Βιώνουμε μια οικονομική και μια ηθική κρίση… Βλέποντας τι γίνεται γύρω μας, θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν πάντα επιτυχίες. Συμμετέχουμε και εμείς οι γονείς στο πρόγραμμα των παιδιών μας. Βιαζόμαστε να έχουμε αποτελέσματα στις προσδοκίες μας, που πολλές φορές είναι ο δικός μας πόθος.

Ποια είναι λοιπόν τα λάθη μας ως γονείς;

  1. Αυξάνουμε τη πίεση όταν αργούν τα παιδιά μας.. Έτσι μειονεκτούν και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.
  2. Δεν τα αφήνουμε να διαχειρίζονται μόνα τους τον χρόνο. Έτσι τους καλλιεργούμε την σκέψη ότι πρέπει εμείς να τους λέμε συνέχεια, τι να κάνουν και τι να μην κάνουν.
  3. Αν η σχολική τους επίδοση δεν μας ικανοποιεί, τους καλλιεργούμε φόβο και αίσθημα ντροπής και όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια αντίδραση στα παιδιά. Η αντίδραση γεννά νεύρα και νεύρα γεννούν θυμό. Έτσι αναπόφευκτα τα παιδιά απορρίπτουν τους γονείς…

Στη συνέχεια, ο κ. Δομουχτσής μας επισήμανε κάποια πρακτικά θέματα και έδωσε συμβουλές σε εμάς τους γονείς:

  1. Να μην κάνουμε βιαστικές κρίσεις και χαρακτηρισμούς στα παιδιά μας, κάτι το οποίο όταν γίνεται, τα συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή.
  2. Να μην είμαστε τελειομανείς. Η τελειομανία οδηγεί στην απόρριψη. Είναι απαραίτητο να βρούμε τα όρια που έχουν τα παιδιά μας. Πόσο αντέχουν άραγε τα δικά μας παιδιά;
  3. Να κρατάμε μια ήρεμη στάση με τα παιδιά μας. Μια σταθερή και ζεστή σχέση μαζί τους, είναι η μεγαλύτερη ανάγκη τους.

Τέλος, ο ομιλητής έθεσε το ερώτημα μήπως φταίμε εμείς, που αργεί ο Θεός; Μας παρότρυνε να δούμε με ειλικρίνεια τον εαυτό μας. Να πούμε συγγνώμη στο παιδί μας, αν φταίξαμε εμείς. Είναι δύσκολο να το κάνουμε αλλά έτσι θα έχουμε επιτυχία στην οικογένειά μας!

Όταν δεν μας απαντά ο Θεός, διανύουμε την ωραιότερη περίοδο της ζωής μας! Είναι μια γόνιμη περίοδος, όπου μας δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσουμε αυτογνωσία. Μπορούμε να γίνουμε ΑΓΙΟΙ Ή ΑΓΡΙΟΙ την περίοδο αυτή. Μέσα στις δυσκολίες, μπορούμε να γνωρίσουμε τους άλλους καλύτερα και έτσι να αποκτήσουμε ετερογνωσία. Στις δυσκολίες αυτές που μας παρουσιάζονται, μαθαίνουμε να προσευχόμαστε περισσότερο και έτσι αποκτούμε Θεογνωσία, γνωρίζουμε το Θεό καλύτερα. Όταν νιώθουμε ότι όλα γκρεμίζονται γύρω μας, τότε έρχεται ο Θεός και μας αγκαλιάζει.

Έτσι έγινε και με την Αγία Άννα, η οποία ζήτησε απλά ένα παιδί…και ο Θεός της χάρισε την Παναγία μας.

Στο τέλος της ομιλίας, οι γονείς είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά τους και να συζητήσουν με τον κ. Δομουχτσή.