Τις ημέρες αυτές στο Σχολείο μας επεξεργαστήκαμε το θέμα της Διατροφής.

Οι κυρίες έφεραν στην τάξη μας πολλά πλαστικά τρόφιμα για να τα μάθουμε και να παίξουμε. Μάθαμε λοιπόν να αναγνωρίζουμε τα φαγητά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Είπαμε σωστά τα ονόματά τους. Στη συνέχεια τα κατατάξαμε και σε ομάδες: κρεατικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά.

Γνωρίσαμε την πυραμίδα της διατροφής που μας δείχνει σε τι ποσότητες πρέπει να καταναλώνουμε τα τρόφιμα. Στη συνέχεια κατατάξαμε τα πλαστικά μας τρόφιμα πάνω σε μια μεγάλη πυραμίδα που φτιάξαμε.

 

 

Ακούσαμε παραμύθια με θέματα σχετικά με τις διατροφικές μας συνήθειες. Είπαμε ότι κι εμείς πρέπει να τρώμε όλο το φαγητό που μας ετοιμάζει καθημερινά η μανούλα μας.

Συζητήσαμε ιδιαίτερα για την αξία των φρούτων στη ζωή μας. Μάθαμε ποια φρούτα μεγαλώνουν σε δέντρα και ποια σε λαχανόκηπους και περιβόλια.

Ο λαός μας λέει μια παροιμία: “Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!”. Μάθαμε κι εμείς να λέμε αυτήν την παροιμία και έπειτα ντυθήκαμε γιατροί και τη δραματοποιήσαμε!

 

 

Στα προμαθηματικά προσεγγίσαμε τις έννοιες του μισού και του ολόκληρου χρησιμοποιώντας τις εικόνες των αγαπημένων μας φρούτων.

 

Στην προγραφή συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας στο οποίο κυκλώσαμε τις υγιεινές τροφές.

Τραγουδήσαμε τραγούδια σχετικά με το θέμα μας, όπως το “Στη μηλιά τη φορτωμένη” και παίξαμε μουσικοκινητικά παιχνίδια.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι χειροτεχνίες μας. Με την τεχνική του στένσιλ φτιάξαμε τις στάμπες του μήλου και της μπανάνας και τις βάψαμε με πινέλα. Μάθαμε και δυο αινίγματα για τα φρούτα αυτά. Επίσης κάθε παιδί πήρε στο σπίτι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι Τόμπολα με φρούτα ώστε να παίζουμε και να μην ξεχάσουμε όσα μάθαμε.

 

 

Οι εβδομάδες της διατροφής έκλεισαν με μία πολύ όμορφη δραστηριότητα που ενθουσίασε όλα τα παιδιά! Φορέσαμε τις ποδιές μας, μπήκαμε στην κουζίνα, παίξαμε με ζυμάρια και φτιάξαμε τυροπιτάκια! Είδαμε από κοντά πώς φτιάχνεται το ζυμάρι. Ακουμπήσαμε το απαλό αλεύρι. Γευτήκαμε το αλμυρό αλάτι. Παρατηρήσαμε το λάδι. Πιάσαμε τη ζύμη και είδαμε πώς μπορούμε να της δώσουμε διάφορα σχήματα. Γεμίσαμε τις πιτούλες μας με τη γέμιση, πιέσαμε με το πιρούνι να κλείσει η ζύμη και βάλαμε τα τυροπιτάκια στο ταψί. Ύστερα από λίγη ώρα στο φούρνο, ήταν έτοιμα! Κάθε παιδί πήρε το κουτάκι του και μαζί με τους γονείς μας στο σπίτι δοκιμάσαμε τις γευστικές μας δημιουργίες!

 

 

Δυο εβδομάδες στον Παιδικό Σταθμό πέρασαν ευχάριστα κι εμείς γεμίσαμε το κεφαλάκι μας  με σπουδαίες γνώσεις που δεν θα ξεχάσουμε και θέλουμε να εφαρμόζουμε!…