Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019, η οικογένεια των εκπαιδευτικών της Ελληνικής Παιδείας συμμετείχε στην καθιερωμένη ημερίδα επιμόρφωσης ενόψει του νέου σχολικού έτους 2019-2020. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του συγκροτήματος Αμαρουσίου “Η Ελληνική Παιδεία” με τη συμμετοχή αξιόλογων ομιλητών.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν δύο εισηγήσεις που απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα.

Το θέμα της εισήγησης για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν «ΑΞΟΝΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» με ομιλήτρια την κυρία Ταβουλάρη Ζαχαρούλα, σχολική σύμβουλο και συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου της περιφέρειας στην οποία ανήκουν τα σχολεία μας.

Αφού ανέλυσε τις έννοιες που περιέχονται στον τίτλο του θέματος, η ομιλήτρια, κατέληξε στον τρόπο που επιτυγχάνεται η επικοινωνία μέσα στη σχολική κοινωνία. Μάλιστα στην κατανόηση και εμπέδωση, βοήθησε πολύ η βιωματική δραστηριότητα που έλαβε χώρα αμέσως μετά την εισήγηση. Τελικά, κατέληξε η κυρία Ταβουλάρη, η σωστή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους της σχολικής κοινωνίας και η παρατήρηση των συμπεριφορών, εντός και εκτός τάξης, από τους εκπαιδευτικούς, μπορεί να ωφελήσει και να βελτιώσει και τους ίδιους αλλά και τη λειτουργία της σχολικής κοινωνίας εν γένει.

Η εισήγηση για τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε από τον κύριο Ράπτη Δημήτριο, φιλόλογο και διευθυντή του Λυκείου Μελισσίων και είχε θέμα: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΔΟΥΛΟΙ Ή ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ;»

Στην εισήγησή του ο κύριος Ράπτης περιέγραψε – μέσα από προσωπικές του μαθητικές και εκπαιδευτικές εμπειρίες – φαινόμενα εκτροπής προς την μία ή την άλλη πλευρά του διπόλου. Στη συνέχεια απάντησε στο ερώτημα του τίτλου επισημαίνοντας:

Μήπως μπορούμε να είμαστε κύριοι της κατάστασης υπηρετώντας με σύνεση και ταπείνωση τους ανθρώπους, τα παιδιά; Δούλοι ή κύριοι; Γιατί όχι και τα δύο, αν μάλιστα το ένα οδηγεί με μεγαλύτερη γνησιότητα και σιγουριά στο άλλο;

Τέλος, έδωσε τα πέντε στοιχεία που κάνουν τους εκπαιδευτικούς κυρίους της τάξης δίνοντάς τους την ευκαιρία να προσφέρει τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο – το μαθητή:

η ελευθερία, η γνησιότητα, η αγάπη, το χιούμορ και η διάκριση.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτικών όπου ανταλλάχθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και επισημάνσεις.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του αρχιμανδρίτη πατρός Αστερίου Χατζηνικολάου, προϊστάμενου της Αδελφότητας Θεολόγων «Ο Σωτήρ» με θέμα «ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ». 

Ο πατήρ Αστέριος περιέγραψε τον κόσμο των παιδιών ως έναν κόσμο υπό διαρκή ανάπτυξη και εξέλιξη – και για το λόγο αυτό έναν κόσμο που χρήζει φροντίδας και προστασίας. Επίσης ο κόσμος των παιδιών είναι ένας αγνός και καθαρός κόσμος, παρότι η καθαρότητα αυτή απειλείται.

Η αγωγή που προσφέρουν οι εκπαιδευτικοί μπορεί να γίνει αποτελεσματική όταν ο εκπαιδευτικός επιδεικνύει

υπομονή, κατανόηση, αγάπη και όταν καταφεύγει στη Χάρη του Θεού για να λάβει βοήθεια στο δύσκολο έργο του.