Μια πτυχή της ιστορίας μας, άγνωστη, θελήσαμε να προσεγγίσουμε στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας, δέκα παιδιά της Α΄ Λυκείου. Το θέμα: Μακεδονικός αγώνας (1904-1908).

Στο βιβλίο της Γ΄ Λυκείου «Γενικά Θέματα Ιστορίας» υπάρχει σύντομη αναφορά. Στόχος μας ήταν να δούμε το θέμα πιο αναλυτικά  και να επικεντρωθούμε στο Μακεδονικό αγώνα στην περιοχή της Πέλλας, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια μας Έλληνες με αυταπάρνηση, με αγάπη στην πατρίδα. Μακεδονομάχοι, όπως ο Άγρας, ο Νικηφόρος, ο Κώττας, ο Γκόνος, οι δασκάλες κι ο απλός λαός που αγωνίστηκε για την ελευθερία του.

Ό,τι υλικό συγκεντρώσαμε από τις ιστορικές πηγές, τα αρχεία, τα απομνημονεύματα, τα «Μυστικά του Βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα, έγινε θεατρικό με τον τίτλο «Καπετάν Άγρας. Στα μυστικά του Βάλτου». Το θεατρικό πλαισιώθηκε με αφηγήσεις, τραγούδια και προβολές.  Ξεκινήσαμε δέκα παιδιά της Α΄ Λυκείου. Ύστερα ήρθαν κοντά μας με προθυμία και άλλα από τις τρεις τάξεις του Λυκείου. Γίναμε σαράντα, και πραγματοποιήσαμε με επιτυχία την εκδήλωση.

Οφείλουμε να θυμόμαστε τους προγόνους μας και τους αγώνες τους για την ελευθερία ιδιαίτερα στα δύσκολα περάσματα των καιρών. Η ευγνωμοσύνη μας ας συνοδεύει για πάντα τη μνήμη τους.

Δείτε παρακάτω το σενάριο του θεατρικού καθώς και τα κείμενα που το πλαισίωσαν.