Το κείμενο αυτό, από το Λύκειο Μελισσίων, εντάσσεται σε έναν κύκλο νοηματοδότησης της σχολικής πραγματικότητας μέσω της ιστοσελίδας μας με το γενικό τίτλο: “Ένα Σχολείο… ένα μήνυμα!”. Κάθε φορά, μια σχολική μονάδα της “Ελληνικής Παιδείας” στέλνει το μήνυμά της, την πρότασή της, τη γνώμη της για ό,τι συμβαίνει.
4 Μαρτίου – Επισκέπτες στον πλανήτη Άρη!

Το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου 2021  η NASA άνοιξε νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του Άρη, με την προσεδάφιση του ρομπότ Perseverance.  Κατά τη διάρκεια της προσεδάφισης, το κέντρο ελέγχου της αποστολής έζησε «επτά λεπτά τρόμου» αφού δεν είχε τη δυνατότητα επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης. Οι υπεύθυνοι στο κέντρο ελέγχου στην Καλιφόρνια ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μόλις έλαβαν το σήμα του ρομπότ για την προσεδάφιση. Ήταν 22:55 ώρα Ελλάδας.

Στο μεταξύ, η NASA είχε ζητήσει από  όσους ήθελαν να δουν το όνομά τους να ταξιδεύει στον Άρη, να το συμπληρώσουν στη διαδικτυακή της πλατφόρμα.  Αυτή τη στιγμή 11 εκατομμύρια ονόματα από όλες τις χώρες βρίσκονται στον Άρη! Ανάμεσα στα εκατομμύρια που ανταποκρίθηκαν 22.000 Έλληνες και 9.000 Κύπριοι. Για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα  τα ονόματα χαράχτηκαν σε μικροτσίπ.

Η αποστολή έχει ως σκοπό να αναζητήσει ίχνη  μικροβιακής ζωής στον Άρη αλλά και να πραγματοποιήσει τη σχετική  γεωλογική μελέτη. Το Perseverance κατέβηκε μέσα στο μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο θερμός και  υγρός. Το ρομπότ αυτό διαθέτει εξελιγμένα επιστημονικά όργανα και θα συλλέξει δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά.

Όσον αφορά  στο εύλογο ερώτημα, αν σε μια Γη που οι κάτοικοι της υποφέρουν από πείνα και έλλειψη πόρων, είναι ηθικά επιτρεπτό οι επιστήμονες «να ασχολούνται με τον Άρη», ο επίτιμος διευθυντής του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Σιμόπουλος δίνει την απάντηση: «Κάθε ευρώ που επενδύεται στο διάστημα αποδίδει στο πολλαπλάσιο. Δεν μιλάμε μόνο για την οικονομία. Πλέον το διάστημα είναι σημαντικό για τις επικοινωνίες, την ιατρική και άλλους κλάδους. Ακόμα και για εθνικούς λόγους χρειάζεται μια χώρα να έχει διαστημικό οργανισμό».

Τελικά στο δίλημμα περί προτεραιότητας  της επιστήμης ή του ανθρώπου η απάντηση είναι: η επιστήμη για τον άνθρωπο.

 

Για το Λύκειο Μελισσίων
Γεώργιος Τσόλκας
Φυσικός