Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πεντέλη άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους μαθητές των Λυκείων Ηρακλείου και Μελισσίων και να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία: ξενάγηση στο Κέντρο Επισκεπτών και παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Newall, το οποίο μέχρι το 1975 ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας.
Εκεί μας περίμενε ο Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ε.Α.Α. κ. Κανάρης Τσίγκανος ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία του Ιδρύματος αυτού το οποίο ιδρύθηκε το 1842 και αποτελεί το πρώτο Ερευνητικό Κέντρο της χώρας, καθώς και για την προσφορά του η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο πεδίο της αστρονομικής έρευνας αλλά εκτείνεται και σε άλλους τομείς όπως η σεισμολογία και η μετεωρολογία.
Στην εκδήλωση ήταν ειδικά προσκεκλημένος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου, ο οποίος κατέχει πολύπλευρες επιστημονικές γνώσεις και μεταξύ των άλλων έχει σπουδάσει Αστροφυσική στο Harvard. Ο Σεβασμιώτατος μας μετέφερε τη δική του προσωπική εμπειρία από την έρευνα στην Αστροφυσική και μαζί με τον κ. Τσίγκανο απάντησαν στο ερώτημα άν η επιστήμη αυτή τελικά ωθεί στην αμφισβήτηση ή στην εμπειρία της υπάρξεως του Θεού.
Στη συνέχεια όλοι οι επισκέπτες (μαθητές και εκπαιδευτικοί) είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε με το τηλεσκόπιο Newall τον Βέγα (Vega), ένα από τα λαμπρότερα αστέρια στη γειτονιά του Ήλιου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 25 ετών φωτός. Επίσης με ένα φορητό τηλεσκόπιο θαυμάσαμε την Σελήνη και τους κρατήρες της που διακρίνονταν με εντυπωσιακή ευκρίνεια.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τόσο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας όσο και τον Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου για την εντυπωσιακή αυτή ευκαιρία που μας έδωσαν να υψώσουμε λίγο το βλέμμα μας από τα γήινα και καθημερινά και να θαυμάσουμε τον μαγευτικό κόσμο του έναστρου ουρανού.