Το σχολείο μας, γιόρτασε και φέτος με λαμπρότητα και σεβασμό – όπως δυστυχώς τον περιορίζουν οι συνθήκες – την επέτειο από το ξέσπασμα των υπόδουλων και την έναρξη ενός Αγώνα που δικαίωσε τις αδούλωτες ψυχές τους.

Με έκδηλη εσωτερική, σεμνή μεγαλοπρέπεια κάναμε αυτό που η γενιά μας περίμενε για χρόνια. Όμως, την ιστορική αυτή ευκαιρία δεν την σπαταλήσαμε σε παράπονο, δεν τη μετατρέψαμε σε διαμαρτυρία, δεν την ευτελίσαμε σε αντιπαράθεση με αυτούς που δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν.

Τη μετατρέψαμε σε Ύμνο στην Ελευθερία, σε μνημόσυνο ηρωικό – καθόλου πένθιμο – στους ήρωές μας, σ’ ένα μεγάλο Ευχαριστώ στην Υπέρμαχο Στρατηγό, που ανέλαβε από Εκεί Πάνω την αρχιστρατηγία κι έβαλε εδώ αρχιστράτηγο τον Κολοκοτρώνη.

Δυο μεγάλα ΧΑΙΡΕ άλλωστε λέμε αυτές τις μέρες:

Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε!
Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά!

Πόσο καμαρώνουμε που αυτές τις μέρες που βιώνουμε την κορύφωση του θαυμασμού των ξένων για τον υπέροχο αγώνα των Ελλήνων!

Το βλέπαμε βέβαια τόσα χρόνια σε πίνακες ζωγραφικής, σε ποιήματα, σε πεζά, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στα ιστορικά έργα, στις δηλώσεις…

Όλα έδειχναν ότι ο κόσμος όλος είχε ήδη προσλάβει το Μεσολόγγι, τον Γρηγόριο τον Ε΄, τα Ψαρά, τον Αθανάσιο Διάκο στις σωστές τους διαστάσεις: ως υπερχρονικά και υπερτοπικά σύμβολα ελευθερίας.

Όμως στις μέρες μας, νιώθουμε ακόμη πιο υπερήφανοι που βλέπουμε με τα μάτια μας, ακούμε ζωντανά τι λένε οι ξένοι ηγέτες, πώς τιμάνε τον ΔΙΚΟ ΜΑΣ ξεσηκωμό, πώς φωταγωγούν στα γαλανόλευκα τα μνημεία τους! Είναι συγκινητικό!

Δεν έχουμε ανάγκη τόσο τις συμμαχίες, δε χρειαζόμαστε τόσο τα οπλικά τους συστήματα﮲ απολαμβάνουμε και καμαρώνουμε γιατί το “1821” νοηματοδότησε τον άνθρωπο που δεν βολεύεται στη όποια σκλαβιά του, ξεκλείδωσε το ανέφικτο, έφερε κοντά το απρόσιτο!

Αυτές τις μέρες, ένας είναι ο Ύμνος του κόσμου, μια είναι η σημαία των ημερών: ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

Στη διαδικτυακή γιορτή μας, που παρακολούθησαν όλες οι οικογένειες των μαθητών μας, τονίστηκε η σημασία των διακοσίων χρόνων ελευθερίας και το νόημα που δίνουν στη ζωή μας. Το έδειξε η δεκάλεπτη πολύ όμορφη προβολή που έντυσαν με τις φωνές τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε αφιέρωμα στο ηρωικό Μεσολόγγι, το οποίο παρουσίασαν ζωντανά μαθητές και μαθήτριες του α1.

Ο π. Βάιος Βαϊόπουλος, ο θεολόγος του σχολείου μας, αναφέρθηκε στη συμβολή των Νεομαρτύρων Αγίων της Εκκλησίας μας, στο πώς πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελπίδας του Γένους.

Ενδιάμεσα, μαθητές και μαθήτριες ανέγνωσαν πεζά και ποιήματα του Χρέους, του Αγώνα και της Λευτεριάς.

Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας!